Balears 08/08/2013

La producció industrial cau un 3% a les Illes el mes de juny

En el conjunt de l'estat, el descens ha estat del 4,6%

Efe
2 min

PalmaLa producció industrial va caure un 3% a Balears el mes de juny, respecte al mateix mes de l'any passat, de manera que acumula un descens que també se situa en el 3% en el que va d'any.

En el conjunt d'Espanya, la producció industrial va accelerar la seva caiguda i va disminuir el 4,6% anual el juny, davant del 1,6% registrat el mes anterior i va baixar en 15 comunitats autònomes, encapçalades per Astúries (12,7%), Castella i Lleó (11,8%) i Castella-la Manxa (9,7%) i només va augmentar a Extremadura (42,1%) i a les Canàries (4,7%).

Entre les quinze comunitats on va caure la producció industrial, sols quatre van registrar descensos més suaus que les Balears. Galícia (-0,1%), Aragó (-0,9%), Cantàbria (1,2%) i Comunitat Valenciana (-2,3%).

Segons l'índex de producció industrial (IPI) publicat avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), si s'elimina l'efecte calendari, és a dir, la diferència en el nombre de dies hàbils que presenta un mes en els diferents anys, la producció es va reduir el 1,9% anual, enfront de la disminució del 1,5% de maig.

El que més va influir en el descens van ser els béns de consum no durador, la taxa anual es va reduir el 7,2%, especialment per la fabricació de begudes, arts gràfiques i serveis relacionats amb les mateixes i la confecció de peces de vestir, excepte la pelleteria.

També van repercutir en la taxa anual dels béns intermedis, amb una baixada del 5,7%, per la menor producció d'altres productes químics, la d'elements de formigó ciment i guix i la de cables i dispositius de cablejat.

En aquest sector industrial només va augmentar la fabricació d'altres productes bàsics de ferro, acer i ferroaliatges (7,2%) i la de productes de cautxú (10,6%).

L'únic sector en què va augmentar la producció va ser el dels béns d'equip, amb una taxa anual positiva del 1,5%, per la fabricació de vehicles de motor i d'una altra maquinària per a usos específics, que es va incrementar el 11,4 %.

Per branques d'activitat, destaquen els descensos anuals en la indústria del tabac (25%), en la confecció de peces de vestir (17,7%), de les arts gràfiques i reproducció de suports gravats, així com en la de productes informàtics , electrònics i òptics, on la caiguda va ser del 15,8%.

El va seguir la fabricació de mobles, que va baixar el 15,2%, la indústria del cuir i del calçat, el 13% i la de begudes, el 11,2%.

Així mateix, ressalta l'augment anual del 350,7% al juny en l'extracció d'antracita, hulla i lignit, encara que en els sis primers mesos de l'any, aquesta activitat ha caigut el 58,9%.

Entre gener i juny la producció industrial ha disminuït el 3,8% respecte al mateix període de 2012

stats