La prevenció, el diagnòstic precoç i la no-discriminació, claus contra la sida

El 52% dels casos es diagnostiquen amb retard, quan el sistema immunitari ja està bastant afectat

La prevenció, el diagnòstic precoç, l’educació afectiva i sexual i la lluita contra l’estigma són les prioritats de la Conselleria de Salut davant el VIH, del qual es van registrar 158 casos nous a les Balears el 2016. Ho han indicat responsables de la Direcció General de Salut Pública coincidint amb el Dia mundial de la sida, que és demà 1 de desembre.

Des de l'any 2003 s'han registrat 2.300 infeccions noves pel VIH; el 81% en homes i el 19% en dones. La via de transmissió sexual representa el 82% dels casos diagnosticats en homes i el 81% en dones, i la mitjana d’edat és de 37 anys. El 52% dels casos es diagnostiquen amb retard, quan el sistema immunitari ja està bastant afectat. A més, aquest retard en el diagnòstic és més gran en les persones infectades en relacions heterosexuals i augmenta amb l’edat.
 

A les Illes Balears, per saber si una persona té la infecció pel VIH, hi ha dues proves confidencials. Una és el test ràpid, amb el qual se sap el resultat en 20 minuts i que es pot fer de manera gratuïta a l’Associació de Lluita Antisida de les Illes Balears (ALES), al Centre de Diagnòstic, Tractament i Prevenció d’Infeccions de Transmissió Sexual (CAITS) i per un cost de 5 € a les oficines de farmàcia. La segona via per saber si una persona té el VIH és una analítica de sang, que es pot sol·licitar en el centre de salut i en el Centre de Diagnòstic, Tractament i Prevenció d'Infeccions de Transmissió Sexual (CAITS).


Reptes 

La Coordinació Autonòmica de Sida i Sexualitat exposa que un dels reptes pendents de resoldre és la denominada 'sida social', que suposa una estigmatització i una discriminació per part de la societat cap a les persones infectades pel VIH. Aquesta situació, a més de conculcar els seus drets i causar malestar en aquestes persones, suposa una barrera important per a la prevenció.

En aquest sentit, enguany ONUSIDA ha triat com a eslògan de la campanya del dia mundial 'Besar, comprendre, estimar, gaudir, tocar, conviure no transmet el VIH'. En xarxes socials es compartirà el missatge a través de l’etiqueta #TransmetRespecte. Aquest eslògan té per objectiu informar i sensibilitzar la societat sobre la no-discriminació d’aquestes persones, basada fonamentalment en informacions errònies.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF