TERRORISME

Un dels presumptes jihadistes de Mallorca planificà una matança a Inca

L’Audiència Nacional dictà presó provisional per als quatre detinguts a diverses poblacions de l’illa

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz va dictar ahir una interlocutòria en la qual constava que un dels quatre detinguts per jihadisme a Mallorca “hauria planejat” una “matança” a la plaça de l’Ajuntament d’Inca i “hauria manifestat la intenció de convertir-se en màrtir”.

Pedraz envia a la presó de manera provisional, comunicada i sense fiança, els quatre arrestats pel delicte d’integració en organització terrorista i assenyala a l’escrit que un d’ells va declarar haver planejat algunes “accions violentes”. Per exemple, l’esmentada matança que, presumptament, hauria consistit a “apunyalar alguns vianants”. A més, aquesta mateixa persona s’hauria pronunciat públicament a favor de la jihad i hauria accedit habitualment a continguts per al seu adoctrinament, que hauria compartit també amb l’ajuda d’aplicacions de missatgeria instantània.

Difondre el missatge

Tots quatre, segons el jutge, eren membres d’un grup que “difonia propaganda, adoctrinava nous membres terroristes i elaborava materials audiovisuals per utilitzar-los en un procés de captació de jihadistes”.

Després d’analitzar algunes operacions telefòniques, vigilàncies, seguiments i material audiovisual confiscat, el jutge creu que les proves aporten novetats sobre “el grau de professionalització del grup en la gravació i la distribució de materials videogràfics a través de la xarxa”. Els quatre detinguts, assenyala Pedraz, són membres d’un grup creat per l’imam i líder salafista Tarik Chadlioui. Pel jutge, aquest home és qui hauria reclutat persones per organitzar cèl·lules jihadistes i s’hauria desplaçat en diverses ocasions des de l’estranger a Mallorca per posar en funcionament l’estructura terrorista.

Precisament, Chadlioui va ser detingut dimecres al Regne Unit durant la mateixa operació policial, que van desenvolupar conjuntament la Policia i el Centre Nacional d’Intel·ligència espanyols, encara que també hi van participar la Policia Federal Alemanya i la Metropolitan Police de Londres, entre d’altres, amb el suport de les agències europees Europol, Eurojust i SIRENE. Cal recordar que de l’operació resultà la detenció de sis persones en total: dues a Inca, una a Ariany, una altra a Binissalem, una altra al Regne Unit i una darrera a Alemanya.

Captació de combatents

Segons el Ministeri de l’Interior, el predicador salafista va dedicar-se a la captació de combatents i a la recaptació de fons per a Síria, però les mesures de seguretat que adoptava i els seus canvis constants de residència dificultaven molt la seva detenció. Pedraz assenyala a la interlocutòria que tres dels arrestats a Mallorca van participar com a “actors” en un vídeo anomenat Toufiq se’n va anar a Síria, que es va publicar a un canal amb més de 12.000 subscriptors i en el qual es mostra el procés de radicalització d’un jove musulmà a Espanya que va decidir anar a lluitar a Síria.Aquest vídeo va ser gravat a Mallorca.

Més tard es procedí a l’adoctrinament i la radicalització dels seus propis membres i al reclutament d’altres de nous. Així arribaren a un punt de justificació de la violència per a la imposició de la sharia (llei islàmica) i fins i tot al plantejament per part d’un dels detinguts de planificar un atemptat.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF