Un presumpte desviament de 41 milions d’euros en una sola obra pública

El cas Peatge és un dels escàndols polítics més importants de Balears: una obra pública per construir la carretera Ma-15, la Palma - Manacor, que, segons l’escrit de la jutgessa del cas, va acumular una desviació de 41 milions d’euros.

Antoni Pascual, exconseller de Carreteres del Consell; Gonzalo Aguiar, exdirector de Carreteres; Francisco Orejudo, responsable d’obra; el zelador Gabriel Mestre; els responsables de la UTE Ma-15, Jaime Mascaró, Jerónimo Gutiérrez i José Javier Navarro, a més de diversos empresaris seran jutjats pel cas Peatge, després de cinc anys d’investigació de les irregularitats en aquesta obra pública.

Xalets construïts íntegrament amb doblers i material de l’obra, obres en cases particulars i innombrables irregularitats són, en opinió de la jutgessa Ana San José, uns fets provats que constitueixen delictes continuats de malbaratament de doblers públics, suborn, falsificació documental i frau a l’administració.

La magistrada considera acreditat que Pascual, Orejudo, Aguiar i Mestre es posaren d’acord amb els responsables de la UTE que construí el desdoblament Palma-Manacor per tal d’aprofitar la seva condició de funcionaris i càrrecs públics per obtenir “il·lícit benefici econòmic” a partir de diverses estratègies molt planificades.

Ana San José afirma en la seva interlocutòria que una de les principals fórmules per desviar fons va ser “realitzar obres de reforma dels seus respectius domicilis particulars utilitzant empreses que facturaven i cobraven el preu de la feina a la UTE adjudicatària”.

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF