Balears 22/11/2016

Els pressupostos fan una nova passa endavant en un ple que recobra la normalitat

El Pacte tomba les esmenes a la totalitat de l'oposició amb el suport de Xelo Huertas i Montse Seijas

Jaume Vinyas
2 min
El portaveu parlamentari del PSIB, Andreu Alcover, durant el debat al Parlament

PalmaSense sorpreses ni ensurts. Els partits que varen signar els Acords pel Canvi han tombat còmodament les esmenes a la totalitat que PP, Ciutadans i El Pi han presentant als pressupostos de 2017. El debat, que s'ha estès durant més de tres hores, ha conclòs amb el vot en contra de tots els diputats de PSIB, MÉS i Podem, incloses Xelo Huertas i Montse Seijas, suspeses cautelarment de militància i que dues setmanes enrere havien votat parcialment a favor d'una moció del PP.

Per saber-ne més: Com s'invertiran els Pressupostos?En una segona votació, s'han aprovat les quantitats globals, que queden de la manera següent:

- CAIB i els seus organismes autònoms: 4.646.729,494 €

- Entitats públiques empresarials de la CAIB: 450.142.493 €

- Societats mercantils públiques de la CAIB: 8.578.193 €

- Fundacions del sector públic de la CAIB: 79.006.088 €

- Consorcis de la CAIB: 80.714.415 €

- Servei de Salut: 1.464.976,720 €

- Agència Tributària de les Illes Balears: 10.325.280 €

"Made in China"

Els tres partits de l'oposició han coincidit a definir els comptes públics com a "expansius" i han retret al Govern que no responen a les necessitats reals de la ciutadania. El Pi, per exemple, ha lamentat que es manté "una pressió fiscal molt alta", mentre que el PP ha assenyalat que l'Executiu exagera "de manera temerària" els ingressos previstos i, per tant, posa en risc el compliment del principi d'estabilitat pressupostària i el compliment de l'objectiu de dèficit. Per part seva, a Ciutadans li sap greu que no hi hagi mesures específiques de reducció del deute públic.

La crítica més sonada del debat l'ha realitzada el portaveu parlamentari d'El Pi, Jaume Font, que els ha qualificat com uns pressupostos "made in China". "Saben aquells telèfons o càmeres de fotos que són exactament iguals que els originals però molt més econòmics? Aquells que acabes comprant però un mes després et cremen l'orella o t'esclaten quan fas la foto que fa deu? Així són els seus pressupostos: són uns pressupostos Made in China", ha dit a l'inici del seu discurs.

La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, ha replicat que "els mòbils xinesos també funcionen", mentre que el secretari general de Podem, Alberto Jarabo, ha assegurat que són uns pressupostos "made in sa Pobla", en referència que s'han elaborat pensant en el ciutadà mitjà de les Balears.

Les passes a seguir

Un cop rebutjades les esmenes a la totalitat, els grups parlamentaris tenen ara fins dia 28 de novembre per presentar esmenes parcials. Dies 2, 5 i 7 de desembre es reunirà la ponència per a l'elaboració de l'informe, que es trametrà a la Comissió d'Hisenda i Pressupostos per a l'elaboració i aprovació del dictamen, el qual serà debatut i votat entre els dies 13 i 15 de desembre. Finalment, el debat sobre el projecte de llei de pressupostos tindrà lloc entre els dies 20 i 23 de desembre.

stats