El Govern invertirà un 11% més en l'Institut Balear de la Dona

S'elaborarà un pla autonòmic contra el tràfic de dones i nines amb fins d'explotació sexual

La Conselleria de Presidència destinarà 3,4 milions d'euros a l'Institut Balear de la Dona, un 11,6% més que l'any passat. Ho ha presentat aquest dimarts la consellera de l'àrea, Pilar Costa, en la Comissió d'Hisenda relativa als pressupostos del 2018.

S'augmentarà en 200.000 euros el pressupost del capítol 2 per elaborar un pla autonòmic contra el tràfic de dones i nines amb fins d'explotació sexual. Es desenvoluparà, segons ha explicat Costa, amb els agents socials i institucionals “per treballar en la prevenció i en la sensibilització envers aquesta realitat”, així com “garantir l'efectiva protecció, recuperació i integració sociolaboral de les víctimes”. Costa també ha anunciat que es destinarà una part del pressupost a realitzar un estudi sobre la percepció i les violències masclistes a l'adolescència i l'increment de la detecció i atenció d'adolescents víctimes.

La Comissió per a la Igualtat de Gènere és qui coordina les polítiques en matèria d'igualtat. Cal recordar que, en paral·lel al desplegament de la Llei d'igualtat, el 2018 es continuarà amb el desenvolupament del Pla de mesures contra les violències masclistes 2017-2020, aprovat fa un any. Aquest pla, que implica totes les conselleries –garanteix que cada decisió política que es prengui tingui òptica de gènere–, es desenvolupa a través de sis línies estratègiques i 135 mesures per realitzar. La dotació pressupostària del Govern és de 13,6 milions fins al 2020.

Pacte social contra les violències masclistes

També s'impulsarà el Pacte social contra les violències masclistes. Presidència hi destina 488.000 euros, 198.095 dels quals són per als pressupostos del 2018. Per a atenció a les dones i a les dones víctimes de violències masclistes hi ha un pressupost global de 1,7 milions d'euros. Hi tenen cabuda els convenis amb els consells insulars, la despesa destinada a atenció social i acompanyament 24 hores i l'atenció a les víctimes que pateixen violències per raó de la seva orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

Per al Servei de Coordinació i Atenció a la Diversitat Sexual i de Gènere, el pressupost de l'any que ve serà gairebé un 10% major: en total 247.000 euros. L'objectiu, ha remarcat Costa, és “combatre de manera efectiva les violències masclistes”, per la qual cosa s'han d'incorporar “mesures per combatre la LGTBIfòbia i continuar impulsant polítiques públiques LGTBI”.

El pressupost total de la Conselleria de Presidència per al 2018 és de 25,3 milions d'euros i suposa un increment del 10,69%. Costa ha reivindicat que l'augment és degut a la necessitat de respondre a “nous reptes”, com el d'implantar l'administració electrònica –la Direcció General de Coordinació té 2,2 milions– o l'aposta amb 1,4 milions per Transparència –vinculada a aquesta àrea des de l'abril–, entre els ja esmentats.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF