Podem pressiona perquè el 5% de l'ecotaxa es destini al Fons de posidònia

Presenta 31 al·legacions al decret, en què també destaca la proposta de creació d'un cos específic d'agents per a la seva protecció

Podem pressionarà perquè el 5% de la recaptació de l'impost de turisme sostenible vagi al Fons de posidònia. És una de les 31 al·legacions que el grup parlamentari ha presentat al decret de posidònia. El diputat Salvador Aguilera ha explicat que es podria tractar de sis milions d'euros.

Aguilera ha insistit en la necessitat de protegir les praderies de posidònia de les Illes i ha recordat que només s'han obert deu expedients per fondejos a les Pitiüses i dos a Menorca. "Aquests nombres són irrisoris", ha destacat, i ha valorat positivament que el decret "donarà una norma de compliment obligat" que instarà que l'administració "faci la seva feina".

Per millorar la detecció de fondejos il·legals, Podem proposa la creació d'un cos específic d'agents de la posidònia. Aguilera ha lamentat que a l'estiu, amb el poc personal, els agents no poden ser a la mar i apagant focs alhora, de manera que la mar acostuma a quedar "oblidada".

També es demana un estudi per determinar el cost de repoblar un metre quadrat de posidònia, que hauria d'elaborar l'Imedea. "No sabem exactament què suposa a l'hora de determinar els danys que una embarcació ha comès", ha subratllat Aguilera. Una altra de les al·legacions és la creació de l'observatori de la posidònia.

Pressupostos

En els pressupostos de la Comunitat, Podem també ha fet dues esmenes relacionades amb la posidònia. Per un costat, que mig milió d'euros es destini a tenir noves barques per controlar els quilòmetres quadrats afectats i, per l'altre, una partida més de 250.000 euros destinada a la protecció de la praderia.

"No només els fondejos són els responsables del mal que està patint la posidònia a les nostres aigües", recorda Podem. En aquesta direcció, Aguilera ha assenyalat que un dels responsables del mal a la posidònia també són els emissaris submarins d'aigües residuals. El grup proposa que s'estudiïn els impactes dels emissaris submarins i les aigües residuals sobre els alguers, com també la prohibició de nous que puguin afectar-la.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF