REGULACIÓ DE L'OFERTA
Balears 22/08/2013

La pressió força Delgado a discutir sobre el lloguer turístic

El Govern cita els presidents dels consells i batles a una cimera sobre els pisos turístics

Jaume Perelló
3 min
La pressió força Delgado a discutir sobre el lloguer turístic

Palma.Al Governo no li ha quedat més remei que fer una passa clara i concreta davant l'allau de crítiques, comentaris i pressions rebudes per part de propietaris particulars, associacions empresarials i, sobretot, batles. Són precisament els responsables municipals, bona part d'ells del Partit Popular, els que han fet arribar a l'Executiu la tensió i preocupació de molts ciutadans que han vist com la reforma de la Llei d'Arrendaments Urbans (LAU) els impedeix tenir el seu pis llogat a turistes emparats en la legalitat.

Els membres del Govern que assistiran a la reunió són Carlos Delgado i el vicepresident Antonio Gómez. Hi han convocat els presidents dels consells insulars, els representants de la Federació de Municipis de les Illes (Felib) i els batles dels ajuntaments on la pràctica del lloguer turístic està més extesa.

Desemparats

Alguns batles ja havien fet arribar a la Conselleria de Turisme el seu profund malestar per la nova situació jurídica, que deixava "desemparats" els veïns que practiquen aquesta fórmula cada vegada més habitual.

La reforma de la llei feta pel govern de Mariano Rajoy no només impedeix llogar un pis amb caràcter turístic, sinó que deixa ben clar que són les comunitats autònomes les que hauran de regular aquesta qüestió. Així com altres comunitats no tenen una legislació que en parli de manera específica, Balears sí que ho fa. Carlos Delgado va aprovar fa poc més d'un any la Llei general turística, que definia clarament en l'article 52.2 la impossibilitat de comercialitzar estades turístiques a "habitatges que es trobin a edificis plurifamiliars o adossats sotmesos al règim de propietat horitzontal".

Aquesta llei, per molts sectors dictada article per article per part dels hotelers, s'ha girat ara en contra de l'Executiu. La Llei d'Arrendaments Urbans era el refugi que tenien els propietaris de pisos per continuar fent la seva activitat si volien tenir una cobertura legal. Ara, una vegada que l'executiu de Rajoy ha canviat la LAU, es troben sense cap tipus de cobertura.

La Cambra de Comerç, parlant en nom d'una sèrie de col·lectius empresarials que es beneficien especialment d'aquest tipus de turisme, va escriure una carta a Carlos Delgado el mes de juliol passat. Davant el silenci del conseller, el seu president, Joan Gual de Torrella, va decidir enviar l'escrit també als mitjans de comunicació. Li reclamava que posàs fil a l'agulla per trobar una fórmula que permeti regular "un turisme que ja representa el 45% del total de l'oferta", afirmava.

Més rendible

En declaracions a l'ARA Balears, el president de la Cambra va voler deixar clar que són molts els sectors preocupats. Restauradors, lloguers de vehicles, supermercats i botigues consideren aquest tipus de turisme com a molt més rendible que el que resta dins els hotels, a causa del tot inclòs. "Agradi o no als hotelers, han d'assumir que els turistes no són seus", va sentenciar Gual de Torrella.

Segons fonts de la Conselleria de Turisme, el conseller Carlos Delgado ja fa uns dies que analitza en detall tots els aspectes legals de la situació creada, a més de les opinions dels col·lectius i dels batles, per tal d'intentar trobar algun sistema que com a mínim pugui donar resposta a la complexa realitat en què es troben ara els que lloguen el seu pis a turistes.

La cimera de divendres té sobretot un caràcter embrionari per "escoltar tots els punts de vista i la casuística que s'està generant", apuntaren ahir des de Turisme.

stats