Balears 26/12/2013

Els presos del cotxe oficial

Munar és, per ara, el personatge més notori del nodrit grup de polítics balears a la presó

Antònia Artigues
3 min

PalmaTemps enrere, Balears era notícia d'àmbit estatal i internacional pels il·lustres o famosos visitants que, cada estiu, recalaven a les nostres illes. Ara, la cosa ha canviat i les fotografies ja no es fan al palau de Marivent o en un port o un altre, sinó que els personatges públics o dirigents polítics són retratats als jutjats de l'avinguda d'Alemanya, al banquet dels acusats de l'Audiència Provincial... o, fins i tot, de camí a la presó. Aquest any 2013, que ara està a punt d'acabar, ha obligat a creuar les portes de la presó alguns dels més destacats polítics de Balears de les darreres dècades, ressaltant per sobre de tots la dona que ha estat clau en totes les legislatures: Maria Antònia Munar, ingressada al centre penitenciari de Palma des del 24 de juliol de 2013.

Escriure-ho resulta més senzill que aquell 24 de juliol veure-la partir de l'Audiència Provincial cap a la presó, del cotxe oficial al vehicle de la Guàrdia Civil que la duia fins a la presó. Era la imatge que evidenciava que les coses havien canviat, la prova que la corrupció té un preu tan alt com el de perdre la llibertat.

Després que Munar ingressàs a la presó, l'estiu de 2013 obligà a obrir altres vegades les portes de la presó per rebre, també condemnats per delictes lligats a pràctiques corruptives, altres polítics destacats, tant d'UM, formació política engolida pels casos de corrupció que l'han devastada, i del Partit Popular.

Pocs dies després del xoc de Munar (quan l'expresidenta del Parlament i del Consell de Mallorca encara no tenia cap sentència ferma en contra i havia articulat la seva estratègia de recursos), l'Audiència ordenava també l'entrada a la presó de Josep Juan Cardona, exconseller dels governs de Jaume Matas i que encapçala, ara per ara, el vergonyós rècord de ser el polític a qui se li ha imposat la pena més alta en tot l'Estat per delictes de corrupció: 17 anys de presó. Cardona és a la presó d'Eivissa des del 30 de juliol.

L'exvicepresident del Consell, exconseller de Turisme i extinent de batle de Palma, Miquel Nadal, hi entrà el mes d'agost i poc després també l'hi acompanyà qui fou conseller de Turisme, Francesc Buils.

Alts càrrecs

Un enfilall d'alts càrrecs, condemnats igual que ells per delictes de corrupció, els han acompanyat a la presó. Entre ells, s'hi troba Antònia Ordinas, aquella que amagava els doblers públics que ella ha admès que desviava en una caixa de Cola Cao enterrada al seu jardí de sa Cabaneta, un altre famós símbol de la corrupció balear.

I Munar, Nadal, Cardona i Buils no eren els primers polítics a entrar-hi. Dintre ja n'hi havia un bon grapat que els esperaven, els que estrenaren les primeres condemnes a polítics de les Illes. L'exconseller d'Ordenació del Territori del Consell Bartomeu Vicens (també d'UM) ja era a la presó des de juliol de 2010 i era el primer diputat del Parlament de les Illes Balears a estrenar el centre penitenciari de Palma. Des del 2010 a ara, Vicens s'ha convertit en un intern exemplar, participatiu i col·laborador. És també el penedit per excel·lència de la corrupció a l'Arxipèlag. La seva col·laboració amb la Fiscalia Anticorrupció li ha suposat peticions més baixes de condemnes (i li ha permès salvar la seva dona d'acompanyar-lo a la presó) alhora que ha arrossegat els seus excompanys de partit, Munar inclosa, de la banqueta dels acusats a la presó.

La pràctica totalitat de la cúpula de la desapareguda UM és a la presó. Del PP, a més de l'exconseller Cardona i nombrosos alts càrrecs dels governs de Matas, són interns de la presó de Palma l'exbatle d'Andratx Eugenio Hidalgo i qui fou tinent de batle de l'Ajuntament de Palma Rodrigo de Santos.

A més a més, es dóna la circumstància que, especialment en els casos dels dirigents d'UM, la majoria tenen més causes obertes i sentències pendents de fermesa, de manera que l'estada a la presó es podria perllongar bastant. També hi ha sobre la taula una decisió clau que estarà resolta en els propers dies: si l'expresdient Jaume Matas entrarà o no a la presó el mes de gener per complir 9 mesos de presó que li ha imposat el Tribunal Suprem. Això ja ho dirà el 2014, que també ens revelarà si a les fotografies il·lustres a la rampa dels jutjats s'hi sumarà la imatge de la infanta Cristina. Tot això, després de Reis.

stats