OPERACIÓ SANCUS
Balears 20/10/2016

Presó per al cap de Mobilitat de Cort i el president de l'empresa Roig Obres

El cap de Contractació ha quedat en llibertat amb càrrecs després de declarar davant el jutge que investiga l'adjudicació suposadament fraudulenta de l'ORA

Xesc Adrover
2 min
Un dels detinguts en l'operació Sancus passa a disposició judicial.

PalmaEl jutge d'Instrucció número 12 de Palma, Manuel Penalva, ha ordenat aquest dijous l'ingrés a la presó provisional del cap de Mobilitat de l'Ajuntament de Palma, Miquel F., i del president de Roig Obres, Serveis i Medi Ambient, Antoni R., detinguts aquest dilluns en el marc de l'operació Sancus, que investiga una suposada manipulació del concurs del servei de l'ORA el 2013.

Tots dos han comparegut avui, dijous, davant el jutge, un al matí i l'altre a l'horabaixa, i tots dos han estat conduïts a la presó devers les 19.00 hores.

També ha comparegut davant el jutge el tercer detingut en l'operació Sancus que encara era a comissaria, Juan Carlos S., cap de Contractació de l'Ajuntament, el qual ha quedat en llibertat poc després de les dues i mitja de l'horabaixa, després de declarar durant més d'una hora.

Les defenses dels dos alts funcionaris han assegurat que els seus clients no varen rebre cap tipus de comissió i que la decisió d'adjudicar la concessió de l'ORA de Palma a la UTE formada per Roig Obres, Serveis i Medi Ambient i Dornier-Api Movilidad no va ser seva, sinó dels responsables polítics de Cort.

En qualsevol cas, la situació personal d'ambdós funcionaris és força diferent, ja que un ha quedat amb llibertat amb càrrecs i l'altre quedarà a la presó. Fonts pròximes a la defensa del cap de Mobilitat han manifestat "estranyesa" per aquesta decisió judicial i l'han atribuïda al major o menor grau de col·laboració que un i l'altre haurien mostrat amb les investigacions judicials. En qualsevol cas, afirmen que el jutge instructor "no té proves" contra aquest funcionari.

En el marc d'aquesta operació de dilluns, varen ser detingudes un total de 12 persones, entre les quals hi havia l'exregidor de Mobilitat Gabriel Vallejo, l'exregidora de Funció Pública Irene San Gil, vuit funcionaris de les àrees de Mobilitat, Contractació i Intervenció, i el president de Roig Obres, Serveis i Medi Ambient. San Gil, juntament amb quatre persones, va ser posada el llibertat el mateix dilluns. Dimarts varen ser alliberats tres funcionaris i dimecres va quedar en llibertat Gabriel Vallejo. Està previst que qui va ser regidor de Mobilitat en el mandat 2011-2015 presti declaració davant el jutge aquesta divendres.

Gijón i Rodríguez

Les declaracions d'un testimoni a IB3, assegurant que l'extinent de batle de Palma Álvaro Gijón i l'expresident del PP de Palma José María Rodríguez varen cobrar un milió i mig d'euros en concepte de comissió per l'adjudicació suposadament fraudulenta del concurs de l'ORA obligaran els dos polítics populars a tornar comparèixer en els jutjats de l'avinguda d'Alemanya.

Fonts judicials reconeixen que "molt possiblement" Gijón i Rodríguez acabaran citats en aquesta causa, si bé a hores d'ara es desconeix si ho faran en qualitat de testimonis o d'investigats. En qualsevol cas, apunten que el Jutjat d'Instrucció número 12 encara ha de prendre declaració a la resta de persones investigades que de moment no han comparegut davant el jutge, entre les quals es troba l'exregidora Irene San Gil.

stats