CRISI INSTITUCIONAL
Balears 17/01/2017

La presidència del Parlament, enlaire

Huertas, el PP, el PSIB i MÉS s'acusen mútuament d'haver "rebentat" la reunió de la Mesa del Parlament, que ha finalitzat sense que es concreti el cessament de la presidenta

Jaume Vinyas
3 min
La presidenta del Parlament, Xelo Huertas, fent declaracions després d'haver-se aixecat de la Mesa.

PalmaEl Parlament ha viscut una de les jornades més esperpèntiques de la seva història. L'encara presidenta, Xelo Huertas, i els diputats del PP, Miquel Jerez i Miquel Vidal, han abandonat la Mesa que havia de tractar el cessament de Huertas quan han advertit que el vicepresident del Parlament, Vicenç Thomàs, estava en possessió d'un informe dels serveis jurídics del Parlament que determinava les passes a seguir en cas que s'acceptàs l'escrit de Podem en què es comunicava l'expulsió de Huertas i la diputada Montse Seijas del grup parlamentari de la formació morada.

El diputat del PP, Miquel Jerez, ha acusat Thomàs d'haver intentat amagar el document quan li han demanat que el mostràs. Thomàs, per la seva banda, s'ha defensat afirmant que, ahir mateix, es va assabentar que Huertas s'inhibiria del funcionament de la Mesa i que, per tant, li pertocava dirigir la sessió com a vicepresident del Parlament.

Thomàs ha admès que, aquest mateix matí, s'ha reunit amb la cap dels serveis jurídics per conèixer el seu criteri sobre les passes a seguir en cas que s'acceptàs l'escrit de Podem. "Sempre que hi ha una mesa, qui fa de president consulta a la lletrada quins són els punts i quins actes o acords s'hauran de prendre", ha argumentat. "És el que sempre s'ha fet a qualsevol mesa", ha insistit.

El vicepresident del Parlament, Vicenç Thomàs, declarant als mitjans.

Per la seva banda, Huertas i Jerez han considerat que la possessió del document per part de Thomàs els deixava en situació d'"indefensió absoluta" pel fet de no disposar de la mateixa documentació que la resta de membres de la Mesa.

Thomàs ha indicat, però, que, en el moment en què els tres diputats han abandonat la mesa deixant-la sense quòrum, ja s'havia acceptat l'escrit de Podem en què es comunicava l'expulsió de Huertas. Per tant, hi ha dubtes sobre si Huertas continua essent o no presidenta del Parlament. "Tenim un problema", ha admès Thomàs, qui, no obstant això, ha declinat autoproclamar-se president interí del Parlament, com li correspondria en cas que el cessament de Huertas hagués estat efectiu.

El diputat del PSIB ha advertit, però, que Huertas, Jerez i Vidal podrien haver prevaricat per haver bloquejat la Mesa. Huertas, posteriorment, ha assenyalat que qui "potser" ha prevaricat és la persona que ha facilitat documentació a una part dels membres de la Mesa, en referència a la cap dels serveis jurídics del Parlament.

Huertas es defensa

Huertas ha emès, posteriorment, un comunicat en què demana "disculpes per la lamentable situació en què s'ha vist immersa la institució". En el text, que signa com "la presidenta", assegura que "aquesta situació no l'ha generada aquesta presidència, sinó tot el contrari". Huertas explica que dia 4 de gener va presentar una demanda civil contra Podem per "vulneració dels drets fonamentals en tots els processos d'expedient i expulsió del partit, que han derivat en el canvi de circumstàncies al grup parlamentari". En aquest sentit, hi afegeix que "en aquesta demanda es fa una sol·licitud de mesures cautelars" i adverteix que, "si la Mesa adoptàs qualsevol mesura sense tenir en compte aquestes circumstàncies, podria incórrer en la conculcació dels meus drets fonamentals". Conclou, finalment, que "he complit amb les meves obligacions i amb les meves funcions, fins al darrer moment, a fi que la institució no es veiés afectada".

stats