PROCÉS INTERN
Balears 12/11/2015

Podem assumeix més control sobre Som Palma per fer-se visible a Cort

L'assemblea del partit instrumental que forma part del govern de Cort decidirà aquest dissabte la seva nova direcció i model d'organització

Lluís Planas
3 min
Unes 200 persones participaren dissabte a l'assemblea de Podem Palma celebrada al Xesc Fortesa. ENRIQUE CALVO

PalmaSom Palma, el partit instrumental amb el qual Podem es presentà a les passades eleccions municipals i que forma part del govern tripartit de Cort amb cinc regidors, debatrà aquest dissabte quin ha de ser el seu model organització i l'estructura de la direcció política. Es tracta d'un procés amb el qual Podem es prepara per assumir més control sobre l'acció de Som Palma a l'Ajuntament, amb un major pes en la presa de decisions, una vegada comprovades les dificultats per canalitzar les propostes que surten des de les seves bases i fer-les visibles en la gestió dels seus regidors dins el govern que componen amb el PSIB i MÉS. És també un procés natural, atès que Som Palma és una marca municipal que té data de caducitat per d'aquí a quatre anys, quan Podem Palma ja té previst presentar-se com a tal a les eleccions municipals.

Fins ara la direcció de Som Palma ha funcionat de manera provisional, situació que s'ha accentuat amb la dimissió del cap de llista i portaveu, Miquel Comas. La seva número dos, Aurora Jhardi, ha assumit el seu lloc en la primera tinència de batlia de Cort, però internament Som Palma ha derogat totes les competències que tenia el càrrec de cap de llista. Mentre que Comas pertany a la direcció de Podem Palma, Jhardi no n'és militant i prové de Guanyem, la candidatura d'Esquerra Unida. Així, la direcció provisional de Som Palma la formaven fins ara les sis primeres persones elegides a les primàries, a més dels coordinadors i coordinadores de cada grup de treball. En una primera passa per tenir més control, el mes de setembre la direcció de Podem Palma, el seu consell ciutadà, ja s'incorporà de ple en l'estructura.

Per posar fi a aquesta provisionalitat i disposar de l'aval de l'assemblea, màxim òrgan de decisió, aquest dissabte es debatran i votaran dues propostes sobre el nou model d'organització: una d'impulsada des dels cercles de Podem i una altra per membres de la llista de Som i actuals càrrecs a Cort. En la primera, es proposa una comissió de coordinació, l'òrgan de decisió política, on a més dels cinc actuals regidors electes també hi siguin cinc membres avalats pels cercles de Podem i uns altres dos de proposats per la direcció de Podem Palma, a més de set persones triades per l'assemblea. La segona proposta planteja una direcció més àmplia i descentralitzada a través d'un "grup d'acció municipal" en el qual tots els membres serien triats en primàries per l'assemblea de Som Palma, amb un consell polític de cinc persones com a nucli dur, i en què els regidors només podran tenir vot si superen l'elecció en les primàries.

La primera proposta, que dóna més pes directe a Podem en la nova estructura, surt avalada pels cercles de la formació a Palma. En els primeres mesos de gestió a Cort, des d'alguns d'aquests cercles s'ha qüestionat una certa manca de direcció política a Som Palma i dificultats a l'hora de desenvolupar les propostes de les bases, de manera que es considera necessari "marcar més perfil propi" en el govern integrat amb el PSIB i MÉS, perquè s'adverteix que aquestes dues forces s'atribueixen accions de govern deixant al marge Som Palma com a impulsora. Pel que fa a la segona proposta, han fet de ponents integrants de la llista electoral que no foren elegits, com Josep Brunet i Antoni Villalonga, i actuals càrrecs a Cort com la directora general d'Igualtat i Drets Cívics, Lucía Segura, i la secretària del grup municipal, Xesca Sastre.

En tot cas, l'organització que es triï tindrà just una durada de dos anys, moment en el qual se'n plantejarà una ja amb vista a les eleccions de 2019, amb Podem com a marca electoral. L'assemblea d'aquest dissabte, en la qual es debatrà a més la creació d'una comissió de finances per establir el mecanisme de finançament de la formació, tindrà lloc a l'Espai Fleming de Palma i les votacions s'allargaran fins diumenge, també de manera telemàtica. La formació preveu donar a conèixer els resultats el proper dimarts.

stats