Publicitat
Publicitat

LLEI ELECTORAL

La precampanya de les europees dóna treva a les inauguracions

Des d’ahir i fins al 25-M la llei prohibeix aquests actes als polítics

Si els darrers dies heu observat una major activitat dels polítics a l’hora de fer inauguracions i presentar iniciatives sobre la seva gestió, no ha estat una coincidència ni cap casualitat. Simplement han aprofitat els darrers dies per fer-ho. Perquè des d’ahir els polítics tenen prohibit per llei fer algunes de les coses que més els agraden, com tallar cintes inaugurals, anunciar projectes o fer propaganda sobre la seva gestió, i no podran tornar-hi fins passat el proper 25 de maig.

El motiu és la convocatòria oficial per a aquesta data de les eleccions europees, publicada ahir al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) i, per tant, l’inici oficial de la precampanya per a aquests comicis. La nova Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) prohibeix expressament en aquests períodes que les institucions públiques realitzin “qualsevol acte d’inauguració d’obres o serveis públics o projectes d’aquests”, ni tan sols una visita d’obra acompanyats de la premsa. Tampoc no estan permeses campanyes institucionals que no siguin d’imprescindible servei públic o “qualsevol acte organitzat o finançat, directament o indirectament, pels poders públics que contingui al·lusions a les realitzacions o als èxits obtinguts”. La Junta Electoral és qui ha de vetllar per això i atendre les possibles denúncies que es produeixin en aquest sentit.

La nova LOREG es va aprovar al Congrés dels Diputats, amb els vots del PP i el PSOE, just abans de les eleccions autonòmiques i municipals de maig de 2011. Els propers comicis europeus del 25 de maig seran els tercers en què aquesta prohibició serà vigent, comptant també les eleccions generals que tingueren lloc el novembre de 2011.

L’entrada en vigor d’aquesta mena de moratòria s’ha pogut observar en una major activitat dels càrrecs públics. Només el darrer dia, dilluns, el president del Govern, José Ramón Bauzá, es desplaçà a Eivissa per inaugurar el nou centre de salut de Sant Josep i col·locar la primera pedra del futur institut de Santa Eulària. Al Consell de Mallorca, la presidenta, Maria Salom, presentà el projecte de la ronda nord d’Inca, i la consellera Catalina Cirer, el programa de prevenció de la infància. En una altra institució, l’Ajuntament de Palma, es presentà una nova aplicació per pagar l’ORA amb el mòbil. La treva durarà fins al 25 de maig; a canvi d’això, els polítics faran campanya electoral.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF