Balears 28/09/2017

Els sindicats i la FEHM pacten un nou conveni d'hostaleria que augmentarà els salaris un 17%

L'acord s'ha tancat sense el suport dels hotelers de Menorca i Pitiüses, els restauradors i el sector de l'oci nocturn

Jaume Vinyas
5 min
El conseller de Treball, Iago Negueruela, signa el nou conveni envoltat dels representants sindicals i de la patronal.

PalmaLa Federació Hotelera de Mallorca (FEHM) i els sindicats han tancat aquest dijous l'acord per prorrogar el conveni d'hostaleria fins al 2018. La novetat principal, i més celebrada, és l'augment salarial del 17% que s'anirà aplicant de manera progressiva. Així, l'any vinent i el 2019 els salaris pujaran un 5% cada any; el 2020 i el 2021, ho faran un 3,5%.

El conseller de Treball, Iago Negueruela, ha valorat l'acord com un "dia històric" i ha agraït que ambdues parts hagin tingut "altura de mires" en un moment en què, segons fa mesos que defensa el Govern, toca "redistribuir els beneficis que està donant el turisme els darrers mesos". El conveni afectarà uns 137.000 treballadors de les Illes, segons ha destacat.

La presidenta de la FEHM, Inma de Benito, ha volgut ressaltar, per part seva, "l'esforç dels empresaris" en la lluita per millorar la qualitat de les Balears com a destinació turística, un compromís, ha dit, que es plasma en aquest increment salarial i, també, en els més de 1.700 milions d'euros que, segons ha dit, s'han invertit a millorar les infraestructures.

Per la banda sindical, José García, d'UGT, ha indicat que aquest 17% és, "ni més ni manco", el que mereixen els treballadors. També ha agraït que s'hagi arribat a l'acord abans que comenci la temporada 2018. Sílvia Montejano, de CCOO, ha subratllat les millores aconseguides per als treballadors dels serveis externalitzats.

El conseller, Iago Negueruela, amb els representants sindicals i patronals.

En aquest sentit, l'acord inclou que els treballadors dels serveis que s'externalitzin hauran de tenir els mateixos drets que marca el conveni i no només el mateix salari, tal com s'establia fins ara. Les empreses que contractin o subcontractin serveis lligats a l'hostaleria hauran de garantir els mateixos temps de treball establerts en el conveni col·lectiu sectorial vigent i evitar així les devaluacions salarials.

Un tercer punt destacat és el compromís del Govern, la patronal i els sindicats de vigilar, de manera conjunta, les càrregues de treball. En aquest sentit, la Conselleria de Treball i la Fundació per a la Prevenció de Riscos Laborals en el sector de l'hoteleria es coordinaran per elaborar un estudi tècnic que analitzarà les condicions d'ergonomia en el sector. La Conselleria, a més, posarà a l'abast tots els seus mitjans per establir un circuit per a la detecció i reconeixement àgil i eficaç de les malalties professionals més habituals.

Acord amb polèmica

Diversos sectors implicats en les negociacions del conveni d'hostaleria han abandonat la reunió convocada per la Conselleria de Treball. La Conselleria, de fet, havia convocat els mitjans a les 12.30 per anunciar l'acord, però han hagut de passar dues hores abans no començàs la roda de premsa.

El representant del sector de l'oci nocturn, Jesús Sánchez, no ha amagat la seva "incomoditat" per la manera com s'han duit a terme les negociacions. Ha assenyalat, en aquest sentit, que "l'increment dels salaris al qual s'havia arribat (un 17% en els propers 4 anys) no és assumible pel seu sector". Sánchez ha lamentat que la FEHM i els sindicats "hagin tancat l'acord sense tenir en compte els altres sectors". També ha suggerit que darrere aquestes "presses" per tancar el tracte hi ha la voluntat de De Benito d'enllestir el conveni abans de deixar el càrrec, el proper dia 1 d'octubre.

El representant del sector de l'oci nocturn, Jesús Sánchez, després d'abandonar la taula de negociacions.

De Benito, preguntada per aquesta qüestió en la roda de premsa posterior, s'ha limitat a dir que "el 15 de setembre se'm va donar un mandat en el sentit d'intensificar les negociacions i així ho he fet". L'acord per prorrogar el conveni, ha admès posteriorment, ha estat aprovat per la FEHM per majoria, però no per unanimitat.

Més discrepàncies

Les patronals de la resta d'illes tampoc no han donat suport a l'acord tancat avui, tot i que els de Menorca ho podrien fer en les setmanes següents. "Simplement, creim que el tema és tan important que requereix que tots els nostres associats el coneguin i valorin abans de signar-lo", ha explicat a l'ARA Balears la gerent d'ASHOME, Azucena Giménez, qui ha admès, això sí, que "no entenem les presses ni les maneres" d'un acord que ha qualificat d'"exprés". La patronal menorquina, ha assenyalat, té previst convocar una assemblea perquè "els associats puguin estudiar la viabilitat de l'important augment que es planteja".

Més molest s'ha mostrat el president dels hotelers a les Pitiüses, Juanjo Riera, qui ha lamentat que els hagin deixat al marge de la negociació. Ha dit que és partidari que l'ampliació del conveni s'estengui cinc anys i no quatre, com finalment s'ha signat. Respecte de l'increment salarial del 17%, ha afirmat que ni tan sols l'han valorat.

El president de l'Associació de Restauració de Mallorca, Alfonso Robledo, qui ha abandonat la reunió amb Sánchez, ha fet seves les queixes del representant de l'oci nocturn i ha assenyalat que si el seu sector es veu obligat a assumir aquest increment salarial, "molts negocis tancaran". Ha precisat que "no és el mateix un bar de Pere Garau que una cadena tipus Melià" i que, per tant, ha argumentat, se'ls exigeixi el mateix esforç.

El representant d'UGT, José García, ha replicat a Sánchez i Robledo i els ha acusat d'explicar "una part de la seva versió". En aquest sentit, ha dit que el conveni detalla tres categories de treballadors i que els de la restauració i l'oci nocturn es troben en la categoria C, en la qual es paga menys. Amb tot, ha assegurat que aquestes empreses, generalment, paguen més del que estipula el conveni per un motiu: perquè solen contractar el personal amb categories inferiors a la que exerceixen. La diferència salarial, ha apuntat, la compensen a través de complements a la nòmina.

"Entenem que han estat participant en les negociacions. Una altra cosa és el nivell d'implicació", ha afegit Montejano, de CCOO.

Pel que fa a les intencions de Robledo i Sánchez de cercar la fórmula legal per despenjar-se del conveni, Negueruela ha assenyalat que "ara toca fer feina en la integració i a veure què es pot millorar".

Company es penja la medalla

El president del PP, Biel Company, ha celebrat l'acord afirmant: "Benvinguts siguin tots els convenis col·lectius en els quals els empresaris siguin capaços d'entendre's amb els treballadors". En aquest sentit, ha afegit que l'acord d'un augment salarial serà "positiu, perquè aconseguirem millors salaris a la nostra comunitat autònoma, a més de major benestar i riquesa".

Company ha fet aquesta valoració a la seu de la CAEB, on ha mantingut una reunió amb la seva presidenta, Carmen Planas, i ha indicat que aquest increment "és possible perquè hi ha bonança econòmica i perquè les reformes i mesures aplicades pel PP tant a escala estatal com autonòmica els darrers anys han donat fruits i han possibilitat un major creixement, traduït en major qualitat de vida i millors ingressos".

El president del PP, Biel Company, i la presidenta de la CAEB, Carmen Planas.
stats