Balears 05/12/2017

PP i PSIB tiren endavant la disposició de la Llei d'urbanisme que afavoreix Matutes

El Govern lamenta que aquesta polèmica de darrera hora hagi fet ombra a l'aprovació d'una norma que, consideren, "reforça la disciplina urbanística"

Jaume Vinyas
2 min
Panoràmica de Platja d’en Bossa, on es troben els terrenys que podrien ser “ordenats” amb la nova llei d’urbanisme

PalmaLa Llei d’urbanisme ha estat aprovada aquest dimarts al Parlament després d’una votació que s’ha allargat més d’una hora. El punt que havia despertat més polèmica els darrers dies, la disposició transitòria 14, ha estat aprovada, finalment, gràcies als vots de PP i PSIB. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Sant Josep queda facultat per requalificar com a urbans uns terrenys urbanitzables a Platja d’en Bossa, ja construïts en més d’un 90%, la majoria dels quals pertanyen a la família Matutes.

D’altra banda, s’ha aprovat la disposició transitòria 14 bis, que permetrà a l’Ajuntament de Vila acollir-se a una part de la llei anterior, la llei Company, per convertir en urbans els terrenys on es troba la barriada de Cas Mut i, d’aquesta manera, poder completar la tramitació del nou Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU).

En aquest sentit, l’esmena ‘in voce’ presentada pel PP que pretenia ampliar aquesta possibilitat a totes les Balears, i no només a Eivissa, com s’ha aprovat finalment, no s’ha arribat a votar per l’oposició de MÉS per Mallorca.

Tot i la polèmica de darrera hora que han despertat aquestes dues disposicions (especialment, la primera), el conseller de Territori, Marc Pons, s’ha mostrat satisfet per una norma que ha qualificat de “molt bona i molt proteccionista”.

El conseller de Territori, Marc Pons, aquest dimarts, al Parlament.

Des del Govern, es destaca que la nova llei, que entrarà en vigor dia 1 de gener, "reforça la disciplina, agilita els planejaments i obliga a destinar sòl a habitatge públic".

Així, en aquest sentit, el text aprovat obliga els plans generals a destinar, com a mínim, el 30% de l'edificabilitat residencial a habitatge protegit.

Una altra novetat destacada és un règim sancionador molt més dur, amb multes que, en alguns casos, poden arribar fins al 300% del valor d'una obra il·legal, si aquesta està construïda en sòl rústic.

La portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, ha criticat que el 80% dels articles siguin calcats a la llei Company i ha lamentat que, "una vegada més", s'hagi iniciat el debat sense que estigués del tot clar el que votarien els socis del Pacte, especialment pel que fa a les dues polèmiques disposicions transitòries.

stats