Balears 26/04/2017

El PP impedeix que MÉS per Menorca tingui les mateixes preguntes de control que El Pi i el grup mixt

Els populars vinculen la decisió a la negativa de la majoria d'esquerres a negociar la nova ubicació de Huertas i Seijas a l'hemicicle

Jaume Vinyas
3 min
El portaveu parlamentari de MÉS per Menorca, Nel Martí, fent una pregunta de control, aquest dimarts, al Parlament.

PalmaLes cicatrius de la crisi de Podem que va desembocar en l'expulsió de la presidenta del Parlament, Xelo Huertas, i la diputada Montse Seijas s'han fet paleses, aquest dimecres, a la Junta de Portaveus mentre es debatia una sortida a la conseqüència més latent de la crisi dels contractes de les conselleries de MÉS.

MÉS per Menorca, formació que va abandonar el Govern després de la dimissió forçada de la consellera de Transparència, Ruth Mateu, no podrà fer dues preguntes de control al Govern en cada ple, tal com fan El Pi i el Grup Mixt, formacions amb una representació similar en nombre d'escons.

El motiu: el PP s'ha negat a revisar els acords de principi de legislatura, en què els partits que integraven el Govern van renunciar a les seves preguntes de control a favor dels partits 'petits' i dotar-los, així, de més visibilitat. Els populars recorden que la majoria d'esquerres no va voler tocar aquell acord quan es va plantejar la nova ubicació de Huertas i Seijas. I és que, a principi de legislatura, es va acceptar que la diputada per Formentera, Sílvia Tur, segués a la part esquerra de l'hemicicle, amb els seus socis, en comptes del costat contrari, on correspon als membres del grup mixt, al costat de Ciutadans i del PP.

La majoria d'esquerres va forçar Huertas i Seijas a 'canviar de bàndol' quan hi ha tota una filera buida d'escons darrere dels llocs que ocupa Podem. Aquesta decisió obligava els diputats del PP a moure's i ha provocat diverses reclamacions, que el president de la Cambra, Balti Picornell, ha desatès. Als populars, els molesta especialment que el diputat Miquel Jerez, secretari segon de la Mesa, no disposi d'un escó fix i s'ha de cercar la vida cada vegada que vol formular una pregunta de control.

Del 'joc de poltrones' al 'joc de nins'

En contrapartida, el PP s'ha negat a acceptar que els ecosobiranistes menorquins gaudissin del mateix tracte que la resta de formacions amb poca representació. “És una actitud de pati d'escola”, ha lamentat el portaveu parlamentari d'El Pi, Jaume Font, qui ha defensat el dret dels menorquins a formular dues preguntes en cada ple. La portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, ha coincidit a titllar de pròpia de “nins petits” la discussió i s'ha defensat responsabilitzant-ne Picornell, a qui ha considerat “incapacitat” per exercir el càrrec.

La portaveu parlamentària popular, Marga Prohens, després de la Junta de portaveus.

El portaveu parlamentari de MÉS per Menorca, Nel Martí, s'ha mostrat “decebut” i “indignat” per la manca d'una resolució adient als seus interessos. “Només demanàvem recuperar la igualtat, però això no interessa, especialment al PP”, ha lamentat. Els seus excompanys de Govern tampoc no han volgut donar-ho tot. El portaveu parlamentari socialista, Andreu Alcover, ha assenyalat que el PSIB no està disposat a satisfer el PP a canvi de propiciar que els menorquins poguessin fer més preguntes.

El portaveu parlamentari socialista, Andreu Alcolver, després de la Junta de Portaveus.

La portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, ha titllat d'”incoherent” que el PP equiparàs un “canvi de cadires” amb la funció de control al Govern que tenen assignats tots els partits amb representació parlamentària.

stats