PRESSUPOSTOS
Balears 09/12/2017

El PP vol reduir impostos buidant Cultura de “contingut polític”

Els populars presenten una rebaixa fiscal que, segons el Govern, “suprimiria la Conselleria”

Carmen Buades
2 min
La reforma del PP ampliaria deduccions de l’IRPF i reduiria impostos com el de donacions i successions.

PalmaEl PP vol sostenir una part de la seva rebaixa fiscal reduint el pressupost de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports per “buidar-la de contingut polític”. La portaveu parlamentària dels populars, Marga Prohens, ja va denunciar que aquest departament era una “despesa supèrflua” i el diputat Antoni Camps assegura que les esmenes que han presentat als pressupostos mantenen una partida per a la Direcció General de Cultura però n’eliminen la secretaria general.

D’aquí es trauria una part dels 100 milions d’euros que el PP vol estalviar a la ciutadania amb la seva rebaixa fiscal. En cas d’aprovar-se la proposta dels populars, es baixaria l’Impost de successions i donacions i s’augmentaria la base impositiva per a algunes deduccions d’IRPF -com les que es fan per a l’adquisició de llibres de text, les despeses de famílies que tinguin fills a una escoleta o per a qui llogui el seu habitatge habitual-. També es faria marxa enrere pel que fa a la pujada en temporada alta de l’Impost de turisme sostenible.

Aquests doblers que es deixen d’ingressar, al voltant de 100 milions d’euros, segons el PP, deixaran d’invertir-se en la Conselleria de Cultura, però també en altres conceptes dels pressupostos del 2018, com la partida destinada a la Direcció General de Comunicació o els interessos de deute.

Des del Govern critiquen la proposta per ser “impossible” i “irrealitzable” i asseguren que no només se “suprimiria” de facto la Conselleria de Cultura, sinó que es preveu retirar de Comunicació molts més milions d’euros dels que ja té, deixant-hi un forat econòmic. A més a més, recorden que reduir la quantitat que es destina a pagar interessos de deute no és una opció per a l’Executiu, que ha de complir els compromisos de les polítiques d’austeritat.

Davant les crítiques del Govern, Camps assegura que, a més, la Conselleria d’Hisenda “ha infravalorat la recaptació que es farà per l’Impost de transmissions patrimonials” i, en cas de recalcular-se la quantitat a ingressar, “no s’hauria de retallar més”.

El Govern preveu recaptar, durant el 2018, 623 milions d’euros a través d’aquest tribut, una quantitat que ja representa un increment del 28% respecte del 2017 però que, per al PP, és clarament suficient. “L’any que ve s’espera un creixement econòmic del 3,5% i aquesta dinàmica et fa veure que l’any que ve es poden arribar als 700 milions d’euros de recaptació”, afirma Camps.

stats