PALMA
Balears 02/12/2015

El PP mobilitza les associacions de gent gran per rebentar el ple dels pressuposts

Representants afins als populars escridassen el tripartit per una reducció de la partida per a la federació i l'intent de regular l'ús dels seus locals

Lluís Planas
3 min
Una de les filles de Ratier, líder de la Federació d'Associacions de la Gent Gran i membre de la junta local del PP de Palma, escridassa als membres de l'equip de govern durant el ple. ARA BALEARS

PalmaRepresentants de la Federació d'Associacions de la Gent Gran de Palma afins al PP han rebentat el ple de Cort que ha tingut lloc aquest dimecres per a l'aprovació inicial dels pressuposts municipals per al 2016, els primers del tripartit d'esquerres. El batle, José Hila (PSIB), ha hagut d'interrompre en diverses ocasions la sessió davant les escridassades i parlaments que feien des del públic, de manera especial dues de les representants que lideraven la protesta entre les prop de 200 persones majors que han acudit a la sala de plens. No es tractava de dues persones majors, sinó de les filles de la presidenta de la Federació, María Teresa Ratier, històrica militant del PP i membre de la junta local de Palma que presideix José María Rodríguez, i que exerceix un control partidista sobre aquestes associacions des de fa temps.

Segons han explicat a crits durant el ple –malgrat que el batle intentava posar ordre, havia de suspendre momentàniament la sessió i els recordava que no podien intervenir– i després a preguntes dels periodistes, el motiu de les seves protestes era una reducció en 25.000 euros de la partida dels pressuposts destinada a activitats de les associacions de gent gran, que passa d'una previsió de 195.000 euros a una de 170.000, i a l'intent de l'equip de govern de regular l'ús que fan les associacions dels locals que tenen cedits als casals de barri i a l'anomenat Hotel d'Entitats, situat a la planta superior del mercat municipal del Camp Redó, després de detectar-hi algunes irregularitats. Les protestes han coincidit precisament amb la defensa durant el ple per part del regidor del PP Guillermo Sánchez de l'esmena del seu grup que reclamava augmentar la partida pressupostària per a les associacions, que ha estat rebutjada per l'equip de govern.

El regidor d'Igualtat, Joventut i Drets Cívics, Aligi Molina (Som Palma), ha manifestat, arran de les crítiques del regidor del PP i de les escridassades que rebia des del públic, que la reducció de la partida per a les associacions de la gent gran prové del fet que enguany no s'ha gastat tot allò pressupostat i que s'ha volgut fer una previsió "més realista" amb vista a l'any que ve. "Es podran fer totes les activitats que s'han fet fins ara", hi ha insistit, "i si al llarg de l'any ens adonàssim que no basta la partida, l'augmentaríem". Ha negat que Cort pretengui fer fora de l'Hotel d'Entitats la Federació de la Gent Gran, com han sostingut les filles de Ratier que se'ls havia comunicat. Aquestes han estat convocades després a una reunió en la qual, a més de Molina, hi eren la regidora de Participació Ciutadana, Eva Frade (Som Palma), i funcionaris de l'àrea.

En aquesta reunió, segons ha explicat després Frade, s'ha traslladat als representants de la Federació que la intenció de Cort és regular l'ús de l'Hotel d'Entitats del Camp Redó que en fan ara, sense que existeixi una autorització municipal per escrit i ocupant amb material dependències per a altres entitats, i dels casals de barri, on s'ha detectat que algunes associacions de la gent gran que pertanyen a aquesta Federació organitzen activitats lucratives i que per això han provocat les queixes d'establiments de restauració. "Després de la revisió dels 29 casals de barri s'ha detectat que hi pot haver algunes irregularitats en aquests usos i per això és necessària una regulació", ha explicat la responsable de Participació Ciutadana.

Aprovació inicial dels comptes

Els incidents protagonitzats per aquestes representants de la Federació d'Associacions de la Gent Gran han acabat deixant en un segon pla l'aprovació inicial dels pressuposts de l'Ajuntament per al 2016, només amb els vots del tripartit integrat pel PSIB, MÉS i Som. La majoria d'esquerres ha rebutjat les esmenes a la totalitat presentades pel PP i Ciutadans, i la més d'una vintena de parcials, presentades en majoritàriament pels populars, amb l'excepció de la creació d'una partida d'uns 18.000 euros per a l'elaboració d'un pla d'acció contra els renous. En les seves propostes, els dos grups de l'oposició instaven sobretot a la reducció de partides per a la memòria històrica, la promoció de la llengua catalana i els salaris d'alts càrrecs.

En l'exposició de les esmenes a la totalitat, el regidor del PP Josep Ignasi Aguiló ha criticat que al seu parer els primers pressuposts del tripartit preveuen "polítiques equivocades en forma de despesa corrent desmesurada i falta d'estímul a la productivitat, que poden fer malbé la bona tasca duta a terme pel PP aquests darrers anys". El portaveu de Ciutadans, Josep Lluís Bauzà, ha criticat que es prevegin les inversions per a Palma derivades de la Llei de capitalitat mentre no hi ha "rigor en la despesa".

stats