Publicitat
Publicitat

El portaveu estatal dels jutges degans afirma que "en cap cas" hi ha d'haver més aforats

Francisco Martínez Espinosa, també degà dels jutges de Palma, és partidari de no ampliar la protecció a ningú més, incloent-hi la reina i els prínceps d'Astúries

El jutge degà de Palma i portaveu dels seus homòlegs a Espanya, Francisco Martínez Espinosa, ha defensat aquest dimarts "sense entrar en casos particulars" que la figura de l'aforat no s'ha d'ampliar "en cap cas", a més dels que ja hi ha. Ho ha dit en ocasió de la reforma de la Llei orgànica del poder judicial, que preveu, entre d'altres coses, que la reina Sofia i els prínceps d'Astúries passin a ser aforats.

"No ens sembla bé, ans al contrari consideram procedent minorar els casos d'aforament, el dels jutges inclosos", ha afirmat Espinosa, a Palma, en declaracions als periodistes. El portaveu dels jutges degans ha dit que no li importaria que desaparegués la figura de l'aforat si serveix per avançar cap a un estat social i democràtic sota el principi d'igualtat "absoluta" de tots els ciutadans davant la llei, siguin "polítics, jutges o senadors". D'aquesta manera, s'evitarien "suspicàcies", ha afegit.

En una recent trobada, ha recordat Espinosa, els jutges degans varen opinar que la figura de l'aforat té un "mal encaix" en un sistema democràtic. El jutge degà ha dit que encara "queda recorregut" perquè la llei sigui aprovada de manera definitiva i que, tot i els problemes, té aspectes positius.

Agilitar casos com Nóos

Respecte de la possibilitat que la instrucció en determinats casos sigui dirigida per tres jutges, Espinosa ha manifestat que li sembla bé en causes complexes, com el cas Nóos, per tal de agilitar-les, però mai per "establir censures internes" o un control sobre els magistrats. De tota manera, ha afegit, la direcció del cas ha de correspondre al jutge titular del jutjat en qüestió.

Sobre els tribunals d'instància i l'eliminació dels jutges degans, Espinosa s'hi ha oposat i ha subratllat que els degans són "l'última escletxa d'elecció democràtica d'un càrrec governatiu en la carrera judicial".