Balears 03/01/2017

Porreres proposa l'historiador Bartomeu Garí per al Ramon Llull, per la investigació de les fosses comunes

També en destaquen el compromís personal en la recuperació de la memòria i la dignitat dels represaliats de la Guerra Civil

M. Barceló
2 min
Bartomeu Garí: “Hem de continuar i obrir la fossa de Porreres”

PorreresL’Ajuntament de Porreres ha proposat la candidatura de l’historiador porrerenc Bartomeu Garí Salleras als premis Ramon Llull que atorga anualment el Govern de les Illes Balears. Aquesta distinció "té com a objecte honorar i distingir, de manera individual i col·lectiva, les persones físiques i jurídiques que hagin destacat dins el territori de les Illes Balears pels serveis prestats en els àmbits cultural, esportiu, jurídic, empresarial, cívic, humanitari, de recerca, d’ensenyament i lingüístic".

Per a més info --> Porreres, obrir per tancar

En el cas de Bartomeu Garí, l’Ajuntament el proposa després de l’exhumació de la fossa del cementeri de Porreres i justifica els principals mèrits que acrediten la candidatura: "És un dels principals estudiosos de la repressió feixista exercida durant la Guerra Civil a Mallorca que han col·laborat intensament a fer pública una part de la història que durant molts anys ha volgut ser amagada, contribuint amb la seva tasca i el seu compromís personal en la recuperació de la memòria i la dignitat dels represaliats de la Guerra Civil i les seves famílies, i per la precisió i constància en els seus estudis". En aquest punt se'n destaquen "els acurats informes de localització de les fosses comunes de Mallorca que han contribuït eficaçment a la confecció del Mapa de Fosses". "Són més de 10 anys de tasques serioses, estrictes i constants d’investigació, de publicació de llibres, d’elaboració d’informes, de participació en entrevistes als mitjans de comunicació, de recollida de testimonis orals i de participació activa en actes de reconeixement de les víctimes i de reivindicació", se subratlla en la petició municipal.

Bartomeu Garí al centre de la imatge, amb un quadern a la mà, seguint les explicacions de les tasques d'exhumació.

En l’escrit de proposta, l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Porreres destaca també que Garí "és membre de la Comissió de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Porreres des de la seva fundació, ha participat i participa activament en totes les activitats dutes a terme per la comissió".

Obra teatral

També cal fer ressaltar que un dels treballs de Garí, titulat 'Desfilades de dia, afusellaments de nit', en què es narra l'època d'assassinats per part d'un sanguinari escamot de falangistes porrerencs, ha servit de fil conductor de l'obra teatral 'Porreres 1936', que representa el grup Trenta-6 i que de manera itinerant es va duent a diversos municipis de Mallorca i va omplint les sales de gom a gom. L'obra suposa, alhora, tota una sessió pedagògica perquè no s'oblidin mai les malifetes en el marc tenebrós d'un conflicte que a Mallorca suposà la mort macabra de milers de persones, aniquilades per defensar uns ideals oposats als dels golpistes i botxins que provocaren la tràgedia i endolaren moltes famílies.

El treball de Garí ha permès localitzar amb una gran precisió una gran fossa comuna a Porreres. El mateix historiador creu, emperò, que hi ha una base testimonial suficient per fer alguns sondatges més al cementeri després que durant el novembre passat s'excavàs la fossa que està documentada, també gràcies a la seva feina constant, per a la qual l'Ajuntament demana un reconeixement públic.

stats