PROTESTA
Balears 23/09/2017

La policia evita que Rajoy senti el rebuig del sobiranisme illenc

Un centenar de persones topa amb un ampli dispositiu policial però, tot i així, acaba reclamant que els catalans puguin exercir el dret a decidir

J.v.
2 min
La policia evita que Rajoy senti el rebuig del sobiranisme illenc

PalmaDebut accidentat de la Coordinadora d’Entitats Mallorquines per la defensa de la democràcia, les llibertats i els drets civils, una plataforma cívica que aglutina una quarantena d’entitats i que es va constituir dijous, arran de la inquietud que està despertant la resposta de l’Estat contra el referèndum català. La visita de Mariano Rajoy a Palma, amb motiu d’una trobada de presidents provincials del PP, va ser l’esdeveniment elegit per al primer acte públic. Es pretenia fer una concentració de rebuig davant l’hotel Melià Victoria, on es duia a terme la cimera, però la policia ho va impedir.

Part dels manifestants varen ser confinats a un racó de la plaça Gomila amb una tanca que els impedia passar i acostar-se a l’hotel. Entre els concentrats, els membres de Podem Laura Camargo i Jesús Jurado. Tanta cura per la seguretat va provocar una situació perillosa: membres del PP, que venien del Congrés de Noves Generacions, duit a terme en un hotel del passeig Marítim, es varen veure obligats a passar enmig dels concentrats i s’endugueren una bona escridassada, segons varen confirmar alguns dels presents.

Els manifestants, però, intentaven accedir a les portes de l’hotel per totes bandes, i la policia va ampliar els controls fins a la plaça del Pintor Francesc Rosselló. En un principi, deixaven passar els vianants, excepte si portaven estelades o, com en el cas d’una senyora, una urna. Llavors, els feien fer la volta pels carrers adjacents.

Periodistes retinguts

Els moments de major tensió es varen produir quan una trentena de persones, entre les quals hi havia el diputat de MÉS per Mallorca David Abril, varen intentar travessar el carrer Joan Miró. Els agents els varen reclamar la documentació i els varen retenir en un carreró; a ells i a alguns periodistes que s’hi havien acostat per seguir els esdeveniments. Abril va reclamar xerrar amb el cap del dispositiu policial, amb qui va mantenir un intercanvi d’impressions. Tot i que la situació mai va semblar explosiva, en un moment donat es va formar un cordó policial i no es va permetre l’accés a Joan Miró ni tan sols als periodistes que estaven acreditats per cobrir l’acte de Rajoy. Alguns dels fotògrafs presents no varen poder immortalitzar la seva arribada a l’hotel. Malgrat les queixes, els agents es varen mostrar impassibles i feren lacòniques referències a “ordres de dalt” i, com a molt, a “motius de seguretat”. Encara que es va arribar a assegurar que no se’ls permetria l’accés al recinte, finalment va prevaldre el dret a la informació.

El manifest

Els manifestants varen poder fer la concentració al cap de cantó de la plaça del Pintor Francesc Rosselló. El manifest, remès als mitjans de comunicació, assenyala que “ volem fer palès el rebuig al govern de l’Estat. Un govern que maltracta la nostra gent i el nostre territori, que legisla a favor de les prospeccions sense tenir en compte l’efecte terriblement negatiu per a les nostres Illes; que ignora de manera continuada les demandes per millorar el pèssim finançament que no permet poder dotar de serveis públics bàsics la gent que viu aquí; un govern que ha confós llei i democràcia, política i tribunals”. Per tot això, diu el text, “Rajoy no és benvingut”.

stats