Publicitat
Publicitat

LA POLICIA LOCAL DE PALMA, INVESTIGADA

El policia que denuncià la trama de les proves diu que rep missatges intimidatoris

L'excap Vera aporta informació per traslladar la presumpta filtració a altres comandaments

Poca llum i cada vegada més ombres sobre l'escàndol de presumpta corrupció a la Policia Local de Palma. El policia Daniel Montesinos, qui va destapar la suposada manipulació de les proves per cobrir 14 places d'oficial el 2012, denuncià ahir, davant la jutgessa instructora del cas, que s'ha sentit amenaçat per missatges intimidatoris que ha rebut. El policia, que estava citat ahir en qualitat d'imputat en relació a la manipulació de les proves, s'acollí al dret a no declarar i, per tant, la seva declaració, considerada clau en la investigació, no es va produir.

Els suposats misstages intimidatoris a Montesinos se sumen a la denúncia que fa uns dies va formular davant la jutgessa un altre agent que, en qualitat de testimoni, havia declarat contra la presumpta trama de la Policia Local. Aquest testimoni havia afirmat que un atre policia el coaccionà i li va fer advertències sobre el que havia declarat davant la Guàrdia Civil.

Montesions és l'agent que va afirmar, davant els investigadors (aportant les proves corresponents), que va rebre un correu de qui era llavors director general de Seguretat, Enrique Calvo, amb les preguntes de l'examen i la indicació que el passàs als agents als quals es volia afavorir.

Ara com ara -almanco ahir- no ha aportat més detalls a la investigació judicial, que prosseguí el seu curs amb una nova compareixença de l'exintendent de la Policia Antoni Vera i tres policies sospitosos més d'haver disposat de la prova a oficial abans de l'examen.

Aquests agents, a preguntes dels seus defensors, negaren ahir estar implicats en cap trama i haver rebut amb antelació les preguntes. Insistiren que ells havien estudiat, que havien preparat bé l'examen.

La nova declaració de Vera, màxim responsable del cos policial fins que l'esclat de l'escàndol l'obligà a dimitir, se centra a intentar demostrar que, si hi hagué filtració de l'examen o d'algunes preguntes, ell no en fou el responsable.

Segons explicaren fonts jurídiques properes al cas, el quid de la qüestió és una pregunta sobre l'actuació policial en una situació de risc al ple de l'Ajuntament.

Els opositors sospitosos d'haver copiat just es referiren a la situació de risc baix, mentre que la resta contestaren les de risc mitjà o alt. Segons Vera, la pregunta original plantejava just l'actuació en cas de risc baix i ell la corregí de manera que la pregunta fos genèrica. En aquest sentit, Vera vingué a dir que si hi hagué filtració no fou per part d'ell, sinó de qui redactà la pregunta original, prèviament, i que llavors ell va corregir. En principi tot apunta que la pregunta fou redactada pel comissari Rafel Estarellas. De moment, Estarellas no ha prestat declaració.

La investigació supera ja les proves a oficial i s'ha ampliat a les de subinspector. A més a més, la Guàrdia Civil considera necessari analitzar els expedients de les proves a intendent, major i comisari, igualment qüestionades per alguns testimonis.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 25/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF