Balears 27/10/2016

Podem pacta un "acord de mínims" amb el Govern per donar llum verda als pressupostos de 2017

S'evita l'esmena a la totalitat de la llei, però no s'esquivaran les esmenes parcials, tot i que estaran força limitades. Augmenta la partida d'Educació i es prioritza el rescat ciutadà

Martí Gelabert
3 min
La consellera de Presidència, Pilar Costa, el vicepresident del Govern, Biel Barceló i el diputat de Podem, Alberto Jarabo

PalmaEl Govern balear i Podem han pactat un "acord de mínims" –així ho ha volgut reiterar el diputat de Podem, Alberto Jarabo– per a l'elaboració dels pressupostos de 2017. Així doncs, es dóna estabilitat perquè es defineixin, però Podem manté certa distància amb els partits que componen l'Executiu: el PSIB i MÉS. Jarabo ha destacat aquest dijous horabaixa que, a diferència de l'any passat, per a aquest 2017 la formació morada participarà en l'elaboració "per fer una passa més en polítiques de transformació".

D'aquesta manera, s'ha pactat el compromís d'evitar una esmena a la totalitat, però "Podem encara no aprova els pressupostos de 2017", ha advertit Jarabo, ja que estan a "l'espera de les esmenes parcials". Ara bé, fonts del Govern confirmen que no hi haurà variacions substancials, perquè Podem s'ha compromès a una sèrie de condicions per donar llum verda als pressupostos. Així, la formació morada no donarà suport a les esmenes que presenti l'oposició. També s'ha establert el compromís de negociar la presentació d'esmenes per part de Podem amb el Govern, de manera que quedaran força limitades.

Per altre costat, no hi podrà haver modificacions a partides d'origen que superin els 250.000 euros. De la mateixa manera, les aportacions que es puguin realitzar a altres partides no poden superar el milió d'euros.

Més diners per a Educació i prioritzar el rescat ciutadà

Alberto Jarabo ha anunciat que hi ha "una millora de l'esborrany que s'estava plantejant" per part del Govern. En concret, hi haurà un increment del 8% en el pressupost d'Educació, una mica més del que s'havia plantejat (un 7,5%). En total, 882 milions d'euros -la comunitat educativa n'exigeix mil milions per poder capgirar la situació dels centres i condicions laborals-. Com a mesures concretes, Jarabo ha destacat que es contractaran 120 docents per a centres públics, que es continuarà amb la millora d'infraestructures, es millorarà l'atenció a la diversitat i que es preveu la creació d'entre sis i vuit centres d'Infantil, Primària i Secundària. Pel que fa a les aules modulars -conegudes popularment com barracons- es preveu que s'eliminin el 70% durant la legislatura. El Govern, fins ara, s'havia compromès fer-ne desaparèixer el 50%.

A més a més, es prioritza el rescat ciutadà. Així, s'afegiran 50.000 euros a la partida de 200.000 de pobresa energètica i s'invertiran 250.000 euros per a la farmacològica. Així mateix, hi haurà impostos per a qui contamini. Per un altre costat, es crearà una comissió per fixar els imposts mediambientals més adients. La inversió amb què es començarà el pla de transició energètica serà de 3,15 milions d'euros, per crear ocupació verda i reduir la dependència energètica. "Per cada euro invertit s'estalviaran 4,5 euros en combustibles fòssils", ha anunciat Jarabo. Es preveu, per altra banda, l'augment d'un milió d'euros en recerca i innovació.

Un altre dels acords garantits se centra en "la lluita per la igualtat i la violència masclista". S'incrementa un 24% el pressupost respecte de l'any passat, un 10% més del que tenia previst el Govern. De tota manera, l'Executiu ha recordat que la partida de Salut serà la que rebi més diners.

Aquest anunci arriba poc després de l'acord adquirit sobre el sostre de despesa entre les formacions. El vicepresident del Govern, Biel Barceló, ha subratllat que aquest pacte "permet aprofundir en els Acords pel Canvi", mentre que la portaveu de l'Executiu, Pilar Costa, ha celebrat que Podem hagi entrat en la negociació abans de l'aprovació aquest divendres en Consell de Govern, "ja que recull l'esperit i les polítiques" dels Acords pel Canvi. A finals de desembre es preveu l'aprovació d'aquests pressuposts.

Protecció davant les retallades de Madrid

"Dissabte es produirà un fet infame històric a la democràcia", ha criticat Jarabo en relació a la investidura de Mariano Rajoy com a president del govern central gràcies a l'abstenció del PSOE. En aquest sentit, ha aplaudit la decisió dels diputats socialistes balears a votar un 'no' a la investidura. Davant aquesta situació, Jarabo ha advertit que "necessitam protegir els Acords pel Canvi davant les retallades que ens vindran".

stats