Podem es fa enrere i accepta el copagament pel servei d'ajuda a domicili

Cort defensa que és una exigència del Govern per adaptar-se a la llei i el PP critica la mesura

Podem Palma s'ha fet enrere en la seva decisió de rebutjar el copagament al servei d'ajuda a domicili de l'Ajuntament. Després que el partit pressionàs perquè la instauració d'aquesta mesura s'evitàs en el ple del mes d'octubre de 2016, un any més tard s'aprovarà en la sessió plenària del proper dijous. Així ha resultat en la Comissió de Comptes, Economia i Recursos Humans, amb els vots a favor de l'equip de govern ( Podem, MÉS i PSIB) i els vots en contra de PP i Ciutadans.

A la Junta de Govern d'aquest dimecres es va donar el sus, per via d'urgència, a elevar a ple aquesta decisió. És a dir, els usuaris amb una renda superior a 537 euros que disposin d'aquest servei hauran d'abonar un copagament de manera progressiva, en funció de la seva renda i fins a un 65%.

Des de Podem s'ha justificat aquest canvi de decisió perquè cal ajustar-se a la llei autonòmica impulsada per la Conselleria d'Afers Socials, a mans de MÉS, el darrer Pacte. Segons la secretària general a Palma, Antònia Martín, "per definició" el partit està "en contra de qualsevol copagament", però entenen que "la llei autonòmica s'ha de complir". Martín ha assegurat a aquest diari que es varen realitzar processos de diàleg per valorar les diverses opcions. Cal recordar que la regidora Aurora Jhardi té vot de qualitat perquè és presidenta de la Comissió, una eina clau per poder rebutjar el copagament. Tot i així, Podem ha decidit dur-lo a terme.

La formació morada assegura que continuarà "treballant" perquè, amb vista a un futur, s'hi pugui dur a terme alguna modificació. Tot i així, l'escenari actual no dona gaire joc i el copagament serà efectiu. "Una persona que necessita aquesta ajuda no hauria de pagar", ha recalcat Martín.

Crítiques del PP

El PP, però, no ha tardat a rebutjar la mesura. La portaveu popular, Marga Durán, ha criticat aquest dijous l'actuació de l'equip de govern municipal i els ha instat a retirar, de manera immediata, el copagament. "No és ben rebut que el Pacte de Cort castigui especialment a qui té una situació social i econòmica més desfavorable", ha recalcat. També ha recordat que, durant el mandat de Mateu Isern, aquest copagament era inexistent.

Cort defensa la mesura afirmant, en primer lloc, que és una exigència del Govern balear, com diu Podem. Però també que la nova ordenança a través de la qual s'aplicarà el copagament ajudarà a actualitzar diversos aspectes. Entre els que es destaquen, que sigui un servei "universal", que reguli totes les prestacions amb els mateixos criteris i que ajudi a reduir llistes d'espera. Fonts de l'Ajuntament expliquen que, fins ara, els usuaris que accedien al servei a través del Consistori no havien de pagar res, mentre que els derivats del Govern sí que havien de pagar.

Com afecta el copagament?

Segons els populars, una família que requereixi 20 hores mensuals de servei i ingressi 537 euros haurà de pagar-ne 30 de mensuals. Si ingressa 1.000 euros, la xifra pujarà fins als 68 euros. A més, el PP critica que aquells que cobrin menys de 537 euros mensuals, però que siguin usuaris dels serveis de promoció d'autonomia personal, d'ajuda a domicili i de teleassistència, sí que hauran de contribuir.

El regidor popular, Guillermo Sánchez, ha lamentat que la introducció d'aquest copagament provocarà que "les famílies més desfavorides no puguin assumir aquest pagament i hagin de renunciar a aquesta atenció".

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF