Balears 06/01/2018

Els pobles grans pretenen millorar la seva façana urbana

Un repàs als reptes de les principals localitats de Mallorca

Miquel Barceló
3 min
Els pobles grans pretenen millorar la  seva façana urbana

Manacor

Millorar carrers i operar l’hospital

El segell de ‘Manaclot’ pot passar a la història. La reforma integral de carrers i places (Convent i Font i Roig), amb una inversió de prop de cinc milions d’euros, ha de servir per oferir una postal més nítida de l’interior de la ciutat a final de l’any acabat d’encetar. Aquestes obres es duran a terme amb fons propis per a inversions sostenibles, mentre que des del Govern han d’arribar dos projectes importants: un de caire educatiu, amb l’ampliació del col·legi Simó Balllester, i un de caire sanitari, amb l’eixamplament de l’hospital comarcal, que ha de començar per l’àrea d’Urgències.

Inca

Canvis estètics

Els pobles grans pretenen millorar la  seva façana urbana

Igual que a la capital de la comarca del Raiguer, a la ciutat de la pell les millores estètiques suposaran una bona part de la inversió al llarg d’aquest any. La reforma de la plaça Mallorca n’és l’exponent més clar, al qual se sumarà la reforma de l’estació de busos, per fer d’Inca un enllaç clau en el transport públic entre el ponent i el nord de l’illa. La ronda nord continuarà sent el projecte de la discòrdia, tot i que s’ha pres la decisió de començar el tram menys polèmic, l’enllaç entre la carretera de Selva (porta principal d’accés a la serra de Tramuntana) i l’autovia de sa Pobla, a l’altura de la rodona del puig de Santa Magdalena. A escala tècnica, queda per fer visible el projecte del gran centre d’oci previst a la zona del quarter General Luque.

Calvià

Un municipi ric sense pressupost

Els pobles grans pretenen millorar la  seva façana urbana

La crisi política amb què el batle Alfonso Rodríguez ha tancat el 2017 exigirà que el 2018 comenci aprovant el pressupost encallat. Amb tot, queda per endavant l’exposició pública de l’avanç d’un nou pla general que ha d’incorporar quatre nous grans parcs per pintar de verd un milió de metres quadrats. Tot un repte en el municipi del ciment, que pretén reformar la segona línia turística i millorar-ne la qualitat.

Llucmajor

Residència i plaça Taronja

Els pobles grans pretenen millorar la  seva façana urbana

El projecte d’adaptació de la residència de Llucmajor que es durà a terme a partir d’enguany costarà dos milions d’euros i ha d’acollir 40 persones. És un dels projectes estrella, juntament amb l’adequació de la plaça Taronja de l’Arenal (plaça Reina Maria Cristina), el gran espai amb un aparcament inexistent que, segons el batle, Bernardí Vives, costà 9 milions d’euros.

Felanitx

Ecologisme polític: El Bloc deixa pas al Pi

Els pobles grans pretenen millorar la  seva façana urbana

Si durant el 2017 els canvis de batlies han fet volar moltes vares, durant el 2018 la mudança forta serà a Felanitx, on la coalició de partits d’esquerra Bloc ha de deixar neta la cadira de batle a Jaume Montserrat, d’El Pi, per encapçalar el govern municipal fins al maig del 2019. Segons l’agenda política, el canvi toca produir-se l’11 de juny.Un dels reptes urbanístics del nou batle serà empènyer el projecte de reforma dels carrers del barri del Castellet, al cor de la ciutat. Més proper és el canvi de batlia a Maria de la Salut: El Pi deixarà el timó municipal a Guillem Jordà (MÉS) el proper dissabte 13 de gener.

Pollença

Aparcaments en moviment

Els pobles grans pretenen millorar la  seva façana urbana

El foc en forma de queixa per la pèrdua de places d’estacionament té l’extintor a prop. Desapareixen 80 places de l’aparcament de Can Conill a Pollença per l’obra del centre de salut, i 80 més al Port per la reforma de la parada de bus. Pel que fa al poble, l’Ajuntament ha comprat un solar de 8.000 m2 a prop de Can Conill per recuperar les places perdudes, i al Port s’hi habilitaran els vials de la ronda. El gran canvi estètic arribarà amb la segona gran fase de la reforma de la façana marítima.

stats