ES COMPLEIX UN MES DE L'INCENDI
Balears 27/08/2013

La forta pluja accelera el procés d'erosió a les zones cremades

L'Ajuntament d'Andratx, preocupat perquè fallaren 20 voluntaris a la segona jornada

Jaume Perelló
2 min

Estellencs.L'aigua caiguda amb força, una terra acabada de cremar i un fort desnivell són una combinació perfecta per a l'erosió. Així ho descriuen els tècnics i així va començar a succeir ahir als pendents de tota l'àrea afectada per l'incendi de la serra de Tramuntana. Entre la cendra s'anaven formant els solcs que fa l'aigua i que davallaven principalment restes de combustió.

"Per sort, de moment no ha plogut de manera massa agressiva i el que més s'està produint és la retirada de cendres", afirmava ahir Joan Juan, gerent de la Trapa, just després d'haver estat tot el matí a la reserva natural. Juan assistia ahir horabaixa a la reunió de coordinació de voluntariat a l'Ajuntament d'Andratx. "El voluntariat serà un tema fonamental. Ara hi ha molta feina i cal organitzar-nos bé. El GOB ja en té un grup estable a la Trapa des de fa més de quinze anys, però ara hi ha molts oferiments i és important coordinar-los", digué.

Barreres naturals

De fet, la mobilització dels voluntaris, que des de fa dues setmanes treballen a les zones cremades per l'incendi d'Andratx i Estellencs, es va focalitzar des del primer minut en la prevenció de l'erosió. La col·locació de barreres naturals fent servir brancam i arbres destruïts pel foc és una de les fórmules que tradicionalment s'han experimentat amb èxit en altres àrees consumides pels incendis i ja s'implanta a la finca de sa Gramola, que és on s'han realitzat les primeres tasques.

Precisament ahir des de l'Ajuntament d'Andratx es féu una crida de voluntariat, perquè en la segona jornada de feina, el cap de setmana passat, fallaren 20 voluntaris dels 100 inscrits. Fonts municipals informaren que "tot i que els 80 que hi prengueren part treballaren de valent, és important que les persones que no puguin venir avisin, perquè hi ha altres inscrits i així aprofitam cada convocatòria al màxim".

Moment clau

Quan es compleix un mes del foc que cremà 2.360 hectàrees, és hora de "definir clarament les prioritats, ja que no es pot actuar pertot amb la mateixa intensitat", va opinar ahir el degà del Col·legi d'Enginyers Forestals, Oriol Domenech. Aquest col·lectiu considera que "hem de tenir en compte que per febrer i març la regeneració natural del pi estarà en marxa i, per tant, és fonamental actuar durant aquests mesos en la prevenció i minimització de l'erosió", afirmà Domenech.

L'aigua, si cau de manera "ordenada", no és negativa. "És la base de la vida, i a finals d'estiu les pluges tenen una funció important", va dir Joan Juan. "És un suport essencial per a les llavors, i en el cas de la Trapa ens ajuda amb els fruiters que estaven tocats pel foc", digué. Sols cal esperar que no caiguin grans barrumbades.

stats