La plataforma Les Balears Acollim exigeix a l’Estat que compleixi el compromís amb la Unió Europea d’acollir 17.337 persones refugiades

Amb el lema 'Prou d’excuses, volem acollir ja', unes 200 persones s’han concentrat aquest dilluns horabaixa a la plaça de la Reina, a Palma

Gairebé cinc mesos després que els carrers de Palma s’omplissin de veus dient: “A Mallorca també volem acollir”, unes 200 persones s’han tornat a concentrar aquest horabaixa a la plaça de la Reina, a Palma, amb el lema 'Prou d’excuses, volem acollir persones refugiades ja', per exigir, una vegada més, al govern de l’Estat que compleixi amb el compromís amb la Unió Europea d’acollir 17.337 persones refugiades.

Quan falten tres mesos perquè finalitzi el termini previst per acollir aquestes 17.337 persones, el govern de l’Estat només ha donat asil a un 7% d'aquestes persones. Carles Martín, en nom de la plataforma Les Balears Acollim, formada per 25 entitats de les Illes, ha reivindicat una societat més justa i solidària i ha reclamat un canvi d’actitud per part de l’Estat. “Aquesta actitud no té explicació, és una actitud que ens posa a tots els ciutadans d’aquest país en un risc real d’involució dels drets humans”, ha lamentat Martín.

Entre els assistents hi havia diversos representants polítics, com la consellera de Benestar i Drets Socials del Consell de Mallorca, Margalida Puigserver; la diputada de Podem  Laura Camargo; el conseller de Treball, Iago Negueruela, i la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago.

Les Illes Balears han acollit 118 persones, el 48% de les quals provenen del conflicte generat a Síria, segons ha explicat Fina Santiago, qui ha destacat el compromís del Govern de les Illes Balears “que va prendre la decisió de recuperar un edifici que estava en venda per fer-hi un centre d'acollida de persones refugiades”. Així mateix, Santiago ha explicat que a les Balears els pertocaria acollir entre 250 i 300 persones i que, si l’Estat compleix amb el seu acord, el Govern de les Illes Balears es compromet a cercar un altre espai per poder acollir-los. “De moment, no és necessari perquè l’Estat ho està incomplint”, ha sentenciat.

“Ningú no abandona ca seva, si no és ca seva la boca d’un tauró”

Són els primers versos d’un poema escrit per una ciutadana somali que una portaveu del Moviment Escolta i Guiatge de Mallorca ha llegit per donar testimoni del drama que viuen les persones refugiades. Així mateix, durant la concentració, en la qual han participat  Tambors per la Pau, també s’ha llegit un manifest per exigir voluntat política i el compromís de l’Estat i de les institucions locals perquè “s’explorin totes les mesures que facin falta per aconseguir els recursos necessaris per acollir de manera digna les persones que es veuen obligades a fugir de guerres, violències i violacions de drets humans”. Els rapers Takki Runa han posat punt final a la concentració, que s’ha repetit a altres ciutats de l’Estat, i que demà tindrà lloc a Menorca.

En aquests moments, el nombre de persones desplaçades al món arriba als 70 milions i la xifra de persones refugiades ja supera els 21 milions. Des de l’any 2000, el nombre de persones que han perdut la vida a la mar Mediterrània intentant trobar refugi és superior a la població d’una ciutat com Inca.

Declaració institucional   

Aquest dilluns dematí, el  Govern, els consells insulars, els ajuntaments i la plataforma Les Balears Acollim han escenificat al Consolat de la Mar el seu clam unànime a favor del dret d’asil i a l’acolliment de les persones refugiades amb la lectura d’una declaració institucional. Així mateix, la plataforma s’ha desplaçat fins a la Delegació del Govern, on ha registrat una carta dirigida a la delegada del Govern per manifestar-li la seva preocupació, malestar i frustració per l’actitud de l’Estat.

 

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF