PROCÉS INTERN

Els crítics es plantegen demanar el cap de Bauzá si guanyen el congrés del PP

Valoren exigir-li la dimissió com a senador autonòmic i substituir-lo per Rotger

Els moviments que es produeixen dins el PP de cara a les generals van més enllà del 20 de desembre, la data de les eleccions. Els crítics, que avalen la candidatura de l'exbatle de Palma Mateu Isern, pensen en el congrés del partit, que s'ha de fer a principis de l'any vinent. Però també van més enllà. En el full de ruta que dissenyen també hi apareix el nom de l'expresident del Govern i del partit José Ramón Bauzá. Han contemplat la possibilitat de demanar-li la dimissió com a senador autonòmic i situar, en el seu lloc, l'expresident del Parlament Pere Rotger.

Perquè es fes realitat aquesta opció, primer de tot els crítics haurien de guanyar el congrés del partit i que l'exconseller d'Agricultura, Biel Company, que serà el seu candidat, fos el president del PP balear. Seria després quan podrien demanar a Bauzá que renunciàs com a senador autonòmic. La nova direcció, però, només podria demanar a l'expresident que dimitís. En cap cas podria destituir-lo o revocar el seu nomenament, perquè l'acta de senador és personal. El reglament del Parlament, que és qui elegeix els senadors autonòmics, no preveu cap mecanisme per fer enrere l'elecció i només contempla la possibilitat de substituir un senador autonòmic en cas de vacant, que és el mecanisme que es va emprar la legislatura passada, per exemple, quan José María Rodríguez va dimitir com a senador autonòmic per ser designat delegat del Govern.

La possibilitat que una nova direcció del partit demanàs la dimissió com a senador autonòmic de José Ramón Bauzá suposaria un gest inequívoc de la voluntat dels nous dirigents de passar pàgina del passat recent i de trencar amb l'etapa de Bauzá com a president de la formació i del Govern balear.

La intenció dels crítics seria situar com a senador autonòmic l'expresident del Parlament i exbatle d'Inca, Pere Rotger, que ara per ara es troba imputat en el cas Over Marketing. Tot i que inicialment Rotger hauria volgut presentar-se com a candidat al Senat, finalment no ho farà. Perquè pogués ser candidat, hauria de ser desimputat o s'hauria de modificar el codi ètic del partit, que impedeix als imputats anar a llistes. La intenció dels crítics és rebaixar en el proper congrés del PP balear el codi ètic que va fixar Bauzá i permetre que alguns dels imputats puguin ser candidats. Aquesta rebaixa, unida a la possibilitat que Rotger fos desimputat en el proper mig any, afavoriria l'operació per convertir-lo en relleu de Bauzá.

En els debats previs al congrés han estat diversos els representants del sector crític que han denunciat que el codi ètic ha suposat una injustícia per a diversos batles, que no han pogut optar a la reelecció amb les sigles del partit. Aquests han plantejat obertament que els imputats en casos que es considerin menors, quan no se'ls acusi de corrupció o, fins i tot, quan no se'ls acusi de posar la mà al calaix, puguin ser candidats. Aquest serà un dels debats claus que es dirimiran en el proper congrés del PP i, previsiblement, es decidirà en funció de cap on es decanti el futur lideratge del partit.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF