URBANISME
Balears 08/03/2016

El Pla de Sant Jordi com a model paisatgístic

Cort organitza unes jornades en què s'analitzaran les estratègies en ecologia aplicades a la planificació territorial i urbana

M. Mateu
2 min
Cartell de les Jornades d'Estratègia de Paisatge. El cas del Pla de Sant Jordi

PalmaL'Ajuntament de Palma ha anunciat aquest dimarts en roda de premsa l'organització d'unes Jornades d'Estratègia de Paisatge que analitzaran el valor patrimonial i etnològic del Pla de Sant Jordi juntament amb la UIB, la UPC i el COAIB.

El tinent de batle de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, Antoni Noguera, ha estat l'encarregat de presentar els actes, que posaran en alça "el paisatge com a principal recurs del turisme i la principal activitat econòmica de la ciutat. És per això que el paisatge és una de les prioritats polítiques d'aquest Consistori, i hi entren els diferents paisatges que conformen la ciutat. Hi ha un paisatge que té una singularitat especial com és el cas del Pla de Sant Jordi, que serà objecte d'estudi d'aquestes jornades".

Les Jornades tindran lloc entre el 10 de març i el 15 d’abril; hi haurà diferents experts que analitzaran les estratègies en ecologia aplicades a la planificació territorial i urbana, i agafaran l’exemple del Pla de Sant Jordi com a model.

Noguera ha justificat el perquè de la zona elegida i és que "el Pla de Sant Jordi i l'horta de Palma són un territori estratègic per a la nostra ciutat, ja sigui per la gestió de l'aigua –és on hi ha les grans depuradores de la ciutat–, per la gestió energètica i també perquè és un dels sòls més productius de l'illa de Mallorca, a banda de ser un tresor patrimonial (hi ha més de 900 molins) i també té diferents jaciments arqueològics i amb gran valor etnològic". Pel que fa a la part turística, la primera imatge que veuen els visitants en arribar en avió és la del Pla de Sant Jordi, i perquè ha estat un dels paisatges més castigats per les grans infraestructures de la ciutat com per exemple l'aeroport".

Gran parc agrari

L'objectiu, segons Noguera, és el de "construir un gran parc agrari que canviï la dinàmica de la ciutat i que aquest espai de postal es torni a fer valdre".

A la presentació hi han assistit el tinent de batle, Antoni Noguera; Antoni Martínez, director del Màster en Paisatge i Restauració de la UIB; Ignacio Salas, president de la demarcació de Mallorca del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears (COAIB); el regidor de districte de Sant Jordi, Llorenç Carrió, i el director general d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma, Biel Horrach.

Antoni Martínez, en representació de la UIB i UPC i director del Màster de Paisatge, títol propi de la UIB que es fa des de l'any 2000 amb un professorat de referència, ha dit que l'objectiu de la capitalització del patrimoni immobiliari i turístic passa per la capacitat que tinguem de transformar el territori en paisatge".

Martínez també ha destacat, doncs, la importància “d'elevar el territori a la categoria de paisatge, perquè els valors estètics i urbanístics han d'anar de la mà per crear espais sostenibles i amables”. Així mateix, el president de la demarcació de Mallorca del COAIB, Ignacio Salas, ha valorat la necessitat de reflexionar entre tots els agents implicats sobre quin és el futur que volem per a la nostra ciutat i, sobretot, el Pla de Sant Jordi.

stats