TOCAR TERRA
Balears 19/05/2017

Un pla per a l’agricultura

Mateu Morro
3 min
Un pla per a l’agricultura

Papapa, ferments i altres

El pa d’aquí ens toca a la porta i a Campos fou protagonista destacat

La Fira de Campos reivindica des de fa anys el pa de qualitat. En el poble hi ha un grapat de forns que estan fent molt bona feina i col·locant els seus productes de fleca i pastisseria a un nivell excel·lent. Enguany, una vegada més, el pa va ocupar un lloc destacat a l’esdeveniment firal, amb un mercat de farines, un tast amb diferents propostes de pans i companatges fetes pels forners de Campos i amb un obrador en directe que reproduïa l’espai de treball d’un forn, on els forners de Campos elaboraven els seus productes. En conjunt, una visió d’ampli espectre que va des de la farina i el conreu de les varietats de cereals fins a l’elaboració del pa en la seva múltiple varietat de formes i sabors. La impressió és que hi ha un món gastronòmic que vol renéixer i expansionar-se, reconquerint el seu lloc a les taules de totes les illes. El pa d’aquí ens toca a la porta i a Campos va ser protagonista destacat.

La Cooperativa de Sant Joan

Són poques les entitats que puguin celebrar un segle

Ahir es va realitzar l’assemblea de la Cooperativa Agrícola de Sant Joan, un acte en el qual es passen comptes de les activitats i es reuneixen els socis en un sopar. L’assemblea va tenir una significació especial perquè el seu president, Joan Barceló Mesquida, acabava el mandat. Joan Barceló ha estat un bon president i una persona que ha treballat per la pagesia, la cooperativa i Sant Joan. Sobretot ha estat una persona oberta i amb el seny d’emprendre noves iniciatives que donen continuïtat a una tasca que ve de lluny. Aviat farà 75 anys de la fundació de la cooperativa i 100 de la fundació del Sindicat Agrícola Catòlic, embrió de la societat. Són poques les entitats que puguin celebrar un segle i aquest és el cas de l’associació santjoanera. S’ha de pensar en la merescuda celebració, proporcionada a la importància de l’esdeveniment, i sobretot desitjar que perduri en el temps la bona tasca feta.

Binisués a Menorca

S’ha recuperat per acollir un museu de ciències naturals

Aquesta setmana es va reunir el Comitè de Seguiment del Pla de Desenvolupament Rural amb una trobada en el lloc menorquí de Binisués, a Ferreries. En aquest indret s’han recuperat l’antiga casa dels senyors i les dependències agràries per acollir-hi un museu de ciències naturals i una mostra del que era un lloc de Menorca. Això es compatibilitza amb un restaurant i amb el manteniment de l’activitat agrària. Des de les cases de Binisués es contempla un retall de paisatge integrat per tanques conrades, parets de pedra i bardisses vegetals, clapes de garriga i petites muntanyes. Evidentment, es tracta d’un espai agrícola de gran valor patrimonial, tant o més que el que puguin mostrar el museu i l’espai etnològic. Tot plegat, una evidència del valor de l’activitat pagesa per al manteniment de coses que tenen molt de valor per a la nostra societat.

Desenvolupament rural

El pla és una eina positiva, que cerca donar suport als joves

A la reunió de Binisués es va informar i debatre sobre les modificacions a incloure en el Pla de Desenvolupament Rural, una eina bàsica de finançament de les activitats agroalimentàries cofinançada a tres per la Unió Europea, l’Estat i la Comunitat Autònoma. El debat va ser viu i, cal remarcar-ho, amb presència directa de la representació comunitària i de l’Estat. Les opinions eren diverses, però fetes des del coneixement de causa, la qual cosa sempre és garantia d’encert en els judicis. El Pla de Desenvolupament Rural és una eina positiva, això sí de molt complexa gestió burocràtica, que cerca donar suport als joves agricultors, a la modernització de les explotacions, a la indústria agroalimentària, a les mesures agroambientals i a tot allò que tingui a veure amb el medi rural i agrari. La informació sobre el PDR va ser exhaustiva i ben conduïda, sense amagar cap de les dificultats.

La XVII Fira del caragol

Hi predominen les activitats gastronòmiques

Ja fa 17 anys de la posada en marxa d’aquest esdeveniment anual a Sant Jordi. A les jornades santjordieres predominen les activitats gastronòmiques entorn dels caragols, a més d’una divertida cursa d’aquests animals. També hi ha venda i degustació d’una extensa diversitat de produccions agroalimentàries locals, amb la col·laboració especial del Forn de Can Coll de Sant Jordi, que posa enmig de la plaça una ensaïmada gegant de 2 m de diàmetre. La Fira de Sant Jordi va ser pionera, en un moment en què poca gent a Mallorca s’havia interessat per la producció i la venda de caragols. Avui el món caragoler està en ascens i mostra un dinamisme creixent. Una cosa té a veure amb l’altra: la fira ajuda a difondre el producte i la creació de noves granges amplia alhora les possibilitats de la fira.

stats