LLOGUER TURÍSTIC
Balears 02/09/2017

La picaresca amb els DRIAT podria acabar a l’octubre

Turisme preveu llançar un nou sistema informàtic que impedeixi les facilitats d’obtenció actuals

Jaume Vinyas
2 min
La picaresca amb els DRIAT podria acabar a l’octubre

PalmaLa Conselleria de Turisme, Recerca i Innovació preveu llançar a partir d’octubre un sistema informàtic que posaria fi a la ‘picaresca’ que permet que habitatges que no compleixin amb la llei puguin ser comercialitzats turísticament.

En l’actualitat, n’hi ha prou de presentar a l’Administració una Declaració Responsable d’Inici d’Activitat Econòmica Turística (DRIAT). El sol·licitant, automàticament, rep l’autorització sense que es verifiqui que, efectivament, compleix amb la legalitat. Segons varen informar des de Vicepresidència l’ARA Balears, en aquests moments s’estan revisant els DRIAT concedits a finals de 2015. D’aquesta manera s’entenen denúncies com la que va fer ahir el col·lectiu Ciutat per a qui l’habita.

346 places il·legals

En un comunicat, el moviment veïnal va denunciar ahir, precisament, l’existència de 346 places que estan sent comercialitzades ara mateix a Palma, tot i que no compleixen amb els requisits que marca la llei. En total, afirmen, han detectat 65 expedients amb 346 places “que no compleixen amb els requisits tipològics”. “Actualment”, afegeixen, “hi ha 430 expedients en tràmit a Palma, que suposen 2.984 places”. Totes elles, afegeixen, estan donades d’alta i en funcionament mitjançant el DRIAT. D’aquestes, el 15% no estaria complint la llei.

Vicepresidència dona credibilitat a aquestes dades, malgrat que dubta que hi hagi expedients de 2014 en aquesta situació. Amb tot, assenyala que el sistema d’obtenció del DRIAT ve imposat per la Unió Europea i admet que obre la porta a la picaresca. És per això, diuen, que estan fent feina per posar en marxa el nou sistema informàtic que obligarà els propietaris a incloure la documentació que demostri que compleix amb la legalitat en el mateix moment que fa la sol·licitud. D’aquesta manera, asseguren, les inspeccions es podran fer de manera gairebé automàtica. Les fonts consultades afirmen que s’han arribat a trobar propietats que operaven amb DRIAT tot i no tenir ni cèdula d’habitabilitat.

Ciutat per a qui l’habita denuncià que de 161 dels 430 expedients revisats, 1.160 places estan en zones on el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Ciutat prohibeix l’ús turístic. En aquest cas, des de Vicepresidència varen respondre a l’ARA Balears que el PGOU no és un element que es tingui en compte a l’hora de revisar les llicències per pertànyer a l’àmbit municipal.

stats