TURISME PESQUER

Els pescadors ja es poden incorporar a l’oferta turística

El Govern regula una de les peticions històriques del sector
La possibilitat per al sector pesquer de complementar els ingressos explotant turísticament les embarcacions és una reivindicació històrica que finalment el Govern es decideix a satisfer. / J. MOREY

Pagar per pujar a una barca i acompanyar els mariners que pesquen llagosta, llampuga o sèpia ja és una possibilitat real. El Consell de Govern va aprovar el decret que habilita els sectors pesquer i aqüícola a dur a terme activitats complementàries vinculades al turisme. El conseller de Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Vidal, va destacar que es tracta d’una de les reivindicacions històriques del sector.

En concret, es permeten tres modalitats de turisme. El primer, anomenat ‘turisme mariner’, permetrà embarcar-se per familiaritzar-se amb l’entorn i les activitats pròpies dels pescadors. “Són activitats més d’observació, per conèixer el medi marí”, va explicar Vidal. Després hi ha el ‘turisme pesquer’. “Per posar un exemple, coneixeria les nanses, com es posen, com es treu la llagosta, com es fa aquesta pesca artesanal”, va desgranar el conseller. Una tercera modalitat estarà lligada a l’aqüicultura. En aquest cas, el conseller va posar com a exemple visites a les muscleres des del port de Maó.

Segons va dir el conseller, totes les confraries veuen amb bons ulls la proposta i ja s’estan preparant activitats específiques com rutes del contraban. Vidal valora que permetre als pescadors viure parcialment del turisme serà un al·licient per als més joves, perquè s’incorporin al sector. També suposarà un incentiu per renovar la flota, va destacar.

Mesures de seguretat

Les embarcacions i els patrons hauran de complir amb certes mesures de seguretat i hauran de contractar les pòlisses pertinents. El decret estableix un nombre màxim de turistes (entre 2 i 8) que podrà acollir cada embarcació, depenent de la seva eslora.

En ser preguntat sobre la possibilitat que algunes embarcacions en desús surtin ara a la mar per beneficiar-se del decret, Vidal va dir que “si ha de servir per incorporar més joves al sector, benvingut sigui”. El conseller estima que fins a 700 embarcacions es podrien beneficiar d’aquesta nova modalitat de turisme “sostenible i atractiva”.

Renovat l’acord per la reserva marina de Llevant

El Consell de Govern va autoritzar la pròrroga del conveni de col·laboració amb el Ministeri de Medi Ambient relatiu a la gestió compartida de la reserva marina del Llevant de Mallorca, a Cala Rajada. El conveni es va signar l’any 2008 i es prorrogà, per primera vegada, al 2012. La seva necessitat radica en el fet que la reserva marina del Llevant és la suma de dues parts diferents: una en aigües interiors (gestionada pel Govern) i l’altra en aigües exteriors, que gestiona l’Estat. Els recursos a protegir, no obstant això, constitueixen una unitat biològica i pesquera que cal gestionar de manera conjunta, argumenta el Govern. La Conselleria de Medi Ambient qualifica d’“excel·lents” els efectes d’aquesta col·laboració, tant en els recursos pesquers com en l’entorn socioeconòmic de la comarca del nord-est de Mallorca.

El document recull una sèrie d’actuacions conjuntes com ara la protecció del medi marí i la regeneració d’espècies d’interès pesquer; el servei de manteniment, protecció i coordinació de la reserva marina, i la investigació i el seguiment dels recursos pesquers in situ i a les llotges.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF