Balears 16/06/2017

Entre un 5 i un 10% de les persones majors pateixen maltractament físic, psicològic o econòmic, segons l'OMS

Els experts demanen més recursos legals, sanitaris i socials per abordar millor aquest problema

Ara Balears
2 min
Entre un 5 i un 10% de les persones majors pateixen maltractament físic, psicològic o econòmic, segons l'OMS / I.BUJ

PalmaFan falta més recursos públics i la implicació de la societat en el seu conjunt per poder abordar seriosament el maltractament a les persones majors, un problema en el qual es combinen factors culturals, educatius, prejucidis socials i condicionants econòmics. Aquesta és la principal conclusió de la taula-debat organitzada ahir pel Col·legi Oficial d’Infermeria de les Illes Balears (COIBA) i moderat per la professora de la UIB Julia Gallo, que va reunir experts de diferents àmbits sota el lema: “Maltractament als majors: parlem clar”.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, entre un 5 i un 10% de les persones majors pateixen maltractament físic, psicològic o econòmic; però el perfil típic de la persona que pateix maltractament és més concret: dona, de més de 80 anys, amb una dependència física important, deteriorament cognitiu i amb la necessitat de cures de llarga evolució. “Són persones molt vulnerables, molt desprotegides, que no poden defensar-se, especialment del maltractament físic, sexual, de l'abús econòmic o de la negligència”, va explicar Carmen Sarabia, infermera i professora de la Universitat de Cantàbria.

Ladislao Roig

Participants de la taula-debat organitzada pel COIBA / COIBA

D'altra banda, Carmen Pérez, infermera geriàtrica, va assegurar que falten professionals conscients i formats en la matèria i que el maltractament a les persones majors és un “problema de salut pública”. “Sovint, el professional ignora a la persona major, o l'infantilitza en la manera de tractar-lo”, va explicar. Per a la vocal de l'Associació d'Infermeres Geriàtriques de Balears (ABIGG) l'arrel del problema està precisament en la forma com veiem i tractem a les persones majors a la societat. Segons Pérez, els prejudicis i el tracte paternalista se situen en la base d'una societat que valora i lloa la juventut, i veu a les persones majors com una càrrega.

“A les persones cuidadores ningú les ajuda, ningú els ensenya. També necessitam recursos per ells. Que vingui un treballador social a casa, que em visiti la infermera, tenir un manual”, va reflexionar Sarabia, qui va afegir que el paper de les infermeres és essencial: “Nosaltres anem al domicili, coneixem l'evolució d'aquestes persones. Hem de preguntar més, encara que ens resulti incòmode. És el nostre deure”.

més conscienciació professional i programes d'educació a la societat

stats