La meitat del personal sanitari balear és interí o eventual

La consellera, Patricia Gómez, reivindica que, enguany, han contractat 400 professionals, però adment contractes de tres hores diàries

La consellera de Salut, Patricia Gómez, ha afirmat a la sessió plenària del Parlament que la meitat de la plantilla sanitària dels hospitals públics és interina o eventual. El culpable, ha assegurat, és l'anterior govern del PP que no va convocar oposicions ni va fer res per resoldre aquest problema.

Gómez ha explicat que, durant la passada legislatura, es van perdre 1.400 professionals i que la plantilla sanitària la formen, actualment, 13.000 persones. Només a l' hospital de Son Espases, ha afegit, hi ha 600 contractes que cal renovar cada sis mesos. La consellera s'ha mostrat preocupada pels contractes a temps parcial i ha reconegut que s'han arribat a contractar professionals per tres hores diàries, una realitat que ha justificat dient que és legal i per les peticions de reducció de jornada que són un dret, ha recalcat, dels treballadors.

Finalment, ha subratllat que el pressupost per a personal s'ha incrementat enguany en 72 milions d'euros i que ja han contractat 400 nous professionals sanitaris.

Augmenta l’eficàcia de la facturació a tercers 

D'altra banda, la consellera ha anunciat que la facturació dels serveis de salut a tercers ha augmentat un 29% enguany, respecte al mateix període de l'any passat. D'aquesta manera, l'IB-Salut ha pogut ingressar 10,3 milions d'euros en aquest concepte, dos més que en els primers quatre mesos de 2015. Gómez ha atribuït aquest increment a l'adopció del projecte Facter (Facturació a Tercers), que millora i agilita la facturació de les prestacions. La consellera ha assenyalat que es van veure "obligats" a impulsar Facter "perquè quan vam arribar a la Conselleria ens vam trobar deficiències en la gestió d'aquest aspecte concret i de molts d'altres".

Dins del concepte 'facturació a tercers' s'inclou des de l' atenció sanitària a turistes fins a l'atenció prestada per accidents laborals o altres circumstàncies que són responsabilitat de les mútues. En aquest sentit, Gómez ha destacat que, sovint, el més complicat és cobrar les factures quan, normalment, els particulars o les asseguradores afectades presenten recursos davant la justícia. En aquest sentit, ha destacat que l'any passat es van presentar 117 recursos i que, fins a dia 30 d'abril d'enguany ja se n'han presentat 93. Per il·lustrar les quantitats que es dirimeixen en aquests casos, Gómez ha explicat que, fa uns mesos, el Tribunal Contenciós Administratiu va rebutjar un recurs d'una asseguradora per una quantitat superior als 40 mil euros. Gómez ha qualificat d'"èxit" aquest increment.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF