El 31% de les pensions a les Balears estan per davall del llindar de la pobresa

UGT i CCOO convoquen marxes arreu de l'Estat per unes prestacions dignes

Més de la meitat de les pensions que es cobren a les Balears són inferiors al salari mínim interprofessional i un 31% estan per davall del llindar de la pobresa: 8.209 euros a l'any. De fet, no arriben al 30% les persones que reben una prestació de més de mil euros. En l'àmbit estatal, quatre de cada deu pensions que es cobren s'utilitzen per mantenir altres persones i la pensió mitjana més habitual és de 650 euros mensuals.

És per això que CCOO i UGT han convocat a partir d'aquest dissabte marxes que sortiran des de diferents punts de l'Estat fins a Madrid, on està previst que hi arribin dia 9 d'octubre, moment en què els sindicats han organitzat una mobilització a les Balears: marxaran des de l'aeròdrom de Son Bonet fins a la Delegació del Govern.

"S'està condemnant a la pobresa els pensionistes" i "abocant les pensions a la misèria", ha denunciat aquest divendres Francisca Garí, secretària de Polítiques Socials i Igualtat d'UGT. Garí ha advertit que, des del 2013, els pensionistes han perdut un 3,5% de poder de compra i, "si seguim així, l'any 2050 per cada 1.000 euros cotitzats se'n cobraran 400".

Els sindicats critiquen que "no hi ha cap justificació" perquè les pensions creixin només un 0,25% en un període de dinamisme econòmic i recorden que l'espanyol és l'únic Estat del nostre entorn on les prestacions no es revaloritzen en funció de l'IPC.

"Amb les seves polítiques, el PP vol arruïnar el sistema de pensions", ha advertit Toni Gelabert, secretari general de la Unió de Jubilats i Pensionistes d'UGT, qui ha assegurat que la intenció del govern central és "demostrar que el sistema de pensions no és factible i així poder privatitzar-les".

Per part seva, Rafaela García, de la federació de pensionistes de CCOO, ha recordat que a les Balears no només es cobren pensions més baixes que la mitjana estatal (la pensió mitjana a les Illes està en els 851 euros, mentre que la mitjana és de 920), sinó que el cost de vida a l'arxipèlag és més elevat a l'arxipèlag.

"Ens hem de moure molt, també els actius i els joves, que no tenen les pensions garantides", ha afirmat García. Les organitzacions sindicals volen, amb aquestes marxes, pressionar el govern perquè es faci enrere amb la reforma del sistema de pensions del 2013 i exigir que es deroguin les reformes laborals, que han provocat un augment de les contractacions, però no de les cotitzacions per ser "feina precària i amb sous molt baixos". 

EDICIÓ PAPER 24/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF