LGTBI

Les pel·lícules també poden ser bisexuals

"Els referents culturals bisexuals són imprescindibles per treballar la visibilitat i la igualtat d'aquest col·lectiu"

Fotograma de 'La vida de Adèle', dirigida per Abdellatif Kechiche i interpretada per Léa Seydoux i Adèle Exarchopoulos.

"La bifòbia és molt present a la nostra societat i es manifesta de moltes maneres", assegura Amanda Rodríguez, portaveu de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals ( FELGTB ).

Amb l'objectiu d'acabar amb els estereotips i de donar a conèixer-ne l'especificitat, la FELGTB , que va declarar l'any 2016 com el de la Visibilitat bisexual en la diversitat, celebra aquest divendres el seu dia gran recopilant referents culturals bisexuals a través del cinema per treballar la visibilitat i la igualtat d'aquest col·lectiu.

Les ' bipel·lícules' , explica el col·lectiu LGTIB de les Illes Balears  Ben Amics, són " necessàries i importants, tant perquè la societat reconegui l'existència de les persones bisexuals com per contribuir al fet que les mateixes persones bisexuals puguin acceptar-se com a tals".

La recopilació , que ha estat confeccionada gràcies a les aportacions que persones individuals han realitzat via Twitter, ha servit per descobrir personatges bisexuals que eren difícils d'identificar perquè, d'una manera molt similar a la qual moltes persones viuen la seva orientació, se'ls tracta com a homosexuals o com a heterosexuals, en lloc d'identificar-los com a bisexuals.

Les 'bipel·lícules'

'A un dios desconocido' (1977), Jaime Chavarri

José, un mag homosexual de 50 anys, va viure la seva infància a Granada. El seu pare era jardiner a la casa dels Buendía. Allà va veure alguna vegada Federico García Lorca. Una nit de juliol del 36, un grup de feixistes va assassinar el pare de José a la porta del jardí. Avui, José sent la necessitat de tornar al lloc de la seva infantesa. Tal vegada per recuperar la memòria, per desvetlar a Miguel, el seu actual amant bisexual, el més recòndit dels sentiments.

'Alejandro Magno' (2004), Oliver Stone

Antiguitat, hel·lenisme. Alejandro (336-323 aC), rei de Macedònia, va començar a regnar als 20 anys. Es va apoderar primer de Grècia i, després de conquistar l'immens Imperi Persa, va continuar avançant cap a l'Índia. Va ser un gran estrateg que mai va perdre una batalla, un visionari amb uns somnis, unes gestes i un destí que han deixat petjada en la història. El personatge  és històricament considerat bisexual.

'Amic Amat' (1999), Ventura Pons

Basada en una obra de Josep M. Benet i Jornet titulada 'Testament', la pel·lícula narra la història d'un madur professor de literatura medieval que s'enfronta al dilema d'haver de decidir a qui deixarà en herència el seu assaig sobre 'El llibre de l'amic i de l'amat', de Ramon Llull. Sentint propera la mort, com a conseqüència d'una malaltia, descobreix que la persona ideal és un alumne jove i intel·ligent del qual està enamorat i que es dedica a la prostitució masculina.

'Appropriate Behavior' (2014), Desiree Akhavan

Viure en una família persa i confessar que ets bisexual potser no és la millor de les idees. Però intenta explicar-li-ho a la teva xicota, fèrria defensora de l'alliberament sexual.

'Brokeback Mountain' (2005), Ang Lee

Estiu del 1963. Dos vaquers, Ennis Del Mar i Jack Twist, es coneixen mentre fan coa per ser contractats pel ranxer Joe Aguirre. Els dos aspiren a aconseguir un treball estable, casar-se i formar una família. Quan Aguirre els envia a cuidar bestiar a la majestuosa muntanya Brokeback, entre tots dos sorgeix un sentiment de companyonia que deriva cap a una relació íntima. En concloure l'estiu, han d'abandonar Brokeback i seguir camins diferents. Els personatges són considerats homosexuals. No obstant això, al llarg de la pel·lícula també tenen relacions amb dones.

'Con faldas y a lo loco' (1963), Billy Wilder

Dos homes músics i sense doblers es fan passar per dones per tal d'entrar en una banda de dones, amb l'objectiu d'escapar-se d'uns mafiosos que els busquen per haver estat testimonis d'un dels seus assassinats. Ja coneixem el mític diàleg: "Sóc un home". "Bé, ningú no és perfecte", vol dir que tots dos són bisexuals?

'Dieta Mediterránea' (2009), Joaquín Oristell

Sofia (Olivia Molina) neix prematurament en una barberia. Durant 16 anys creix entre els fogons i les taules de la casa de menjars dels seus pares, fins que es converteix en una prestigiosa cuinera. A la seva vida hi ha dos homes molt importants: Toni (Paco León), l'home amb el qual es casa i té tres fills, i Frank (Alfonso Bassave), que es convertirà en el seu amant.

'El sexo de los ángeles' (2011), Xavier Villaverde

Bruno i Carla són una parella. Quan coneixen a Rai, un 'breaker', decideixen enfrontar-se amb valentia i sense tabús a les normes que existeixen sobre l'amor, la infidelitat i els rols sexuals.

'La vida de Adèle' (2013), Abdellatif Kechiche

Adèle (Adèle Exarchopoulos) té 15 anys i sap que allò més normal és sortir amb al·lots, però té dubtes sobre la seva sexualitat. Una nit coneix i s'enamora inesperadament d'Emma (Léa Seydoux), una jove amb el pèl blau. L'atracció que desperta en ella una dona que li mostra el camí del desig i la maduresa, farà que Adèle hagi de sofrir els judicis i prejudicis de familiars i amics. Adaptació de la novel·la gràfica 'El Blau és un Color Càlid', de Julie Maroh.

'Habitación en Roma' (2010), Julio Medem

Estiu de 2008. S'inspira en el film 'En la cama', del xilè Matías Bize. En un hotel del centre de Roma es coneixen una russa i una espanyola. L'endemà, Alba tornarà a Espanya i Natasha a Rússia. A l'habitació de l'hotel es respira una atmosfera carregada d'erotisme i sensualitat. Entre elles neix un sentiment nou, que ambdues accepten. Durant 12 hores, les dues dones es confien les seves vides, parlen dels seus compromisos i de l'amor sincer per les seves respectives parelles.

EDICIÓ PAPER 24/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF