ELECCIONS
Balears 23/05/2015

Pedro Sánchez defensa que Bauzá “ja és passat” en un míting amb buits

Els socialistes, davant més de 1.500 persones a Palma, es comprometen a aplicar una tarifa plana de 30 euros per als vols entre illes

Q. Torres
3 min
Els socialistes Miralles, Hila, Sánchez i Armengol, en l'acte central de campanya del PSIB-PSOE / ISAAC BUJ

PalmaEl PSIB-PSOE no ha omplert l'amfiteatre del parc de la Riera de Palma, però la intervenció del líder del partit, Pedro Sánchez, ha servit per insuflar ànims en els més de 1.500 simpatitzants socialistes que han acudit a l'acte central de la campanya electoral. "Bauzá ja és passat i aquí es vota entre futur i passat", ha defensat el secretari general del PSOE, qui ha promès un Règim Especial "de veritat" per compensar la insularitat si governa l'Estat, en lloc del "bunyol" promès per Bauzá i Rajoy, i ha avançat que s'aprovarà una tarifa plana per als vols entre illes que, després, la candidata del PSIB al Govern, Francina Armengol, ha especificat que seria de 30 euros per trajecte.

No han estat les úniques referències locals de la intervenció de Sánchez. També ha recalcat que votar els socialistes és votar "contra la resignació", és dir no a una sanitat pública amb cartells d'"es ven" i un president que "ha fet de l'educació un camp de batalla". Les al·lusions al PP li han servit per vincular aquest partit amb la corrupció, quan ha demanat que diumenge es voti per fer fora del diccionari de Balears paraules com "suborn" o "finançament irregular", que "ha duit el PP i que no es mereixen els ciutadans".

Però el seu discurs ha inclòs, a més, referències a Podem o a Ciutadans. Als primers, per referir-se a la situació actual com a "règim del 78", i als segons, per qüestionar que els nascuts abans del 78 no poden suposar el canvi polític. Sánchez ha defensat la història posterior a la Constitució i ha reivindicat que el seu partit és l'únic que garanteix un pacte intergeneracional. En aquest punt s'ha viscut un dels moments més emotius i vibrants del míting quan Sánchez ha demanat als assistents que alçassin la mà aquells que havien nascut abans de la Guerra Civil i han pujat a l'escenari dos ancians, María Josefa i José, però també ha fet pujar a l'escenari nascuts en la dictadura i durant la democràcia. "Aquesta és la grandesa del PSOE: un pacte entre generacions", ha insistit entre forts aplaudiments el socialista.

El líder del PSOE ha alçat la veu en diversos trams de la seva intervenció, sobretot quan ha defensat la història del seu partit davant aquells que presumeixen de no tenir història i ha reivindicat que els principals avenços en drets que s'han produït en democràcia són obra del seu partit. "No ens han de donar cap lliçó", ha sentenciat. Sánchez ha reconegut que el seu partit ha comès errors, però també ha dit que els ha corregit. "No tornarem a fallar", ha afirmat. "Som un partit d'esquerres per fer polítiques d'esquerres", ha afegit. I ha recalcat que derogarà la reforma laboral per acabar amb els contractes per hores i que apostarà per preservar l'estat del benestar.

Diversos missatges dedicats a les dones, sobretot el compromís per igualar salaris, han sortit també de la boca d'un polític amb èxit entre el públic femení, com s'ha pogut comprovar una vegada més quan ha davallat les escales de l'amfiteatre en arribar al míting. En l'acte, on el PSIB ha mobilitzat una desena d'autocars, s'ha visualitzat que una part dels laterals i de la part superior de la graderia de ciment era buida. Entre el públic s'han pogut veure exconsellers socialistes com Bàrbara Galmés, Tomeu Llinàs, Margarita Nájera i l'exdelegat del govern central Ramon Socias, i entre els càrrecs actuals hi havia l'exbatlessa Aina Calvo i l'expresident Francesc Antich, que han rebut homenatges en les intervencions

A Sánchez l'havien precedit en els parlaments els candidats a Palma i al Consell, José Hila i Francesc Miralles. El míting, però, l'ha tancat la candidata autonòmica, Francina Armengol, que ha insistit en la promesa de la tarifa plana per als vols entre illes a 30 euros per trajecte i ha tornat a demanar a Bauzá que accepti debats públics i "doni la cara". La socialista ha recordat la manifestació de 100.000 persones contra la política educativa de Bauzá i ha mostrat el seu compromís amb la comunitat educativa i el pacte social per l'educació. Així mateix, ha promès una renda bàsica, una aposta perquè els joves no hagin d'emigrar i convertir les polítiques d'ocupació en la quarta pota de l'estat del benestar. La socialista ha recordat el jove senegalès que va morir per tuberculosi a Mallorca, Alpha Pam, i va recordar que el PP volia tancar dos hospitals.

"Governarem per a tots" i "vull ser la presidenta de les quatre illes", ha apuntat Armengol, qui abans d'acabar ha recordat que molta gent li ha expressat que no poden "aguantar quatre anys més de Bauzá". A aquests els ha dit que "hi ha una opció, votar el PSOE", una "gent valenta que vol donar la cara i batallar per unes illes millors", ha insistit en una mena de crida al vot útil. Ha acabat demanant als simpatitzants socialistes que facin feina sense parar aquests cinc dies perquè diumenge "s'omplin les urnes de roses vermelles".

stats