Balears 12/08/2013

La patronal insta el Govern a evitar l'intrusisme

UBES pretén aglutinar tot el sector per activar aquesta via de negoci a les Illes

A.t.
2 min
La patronal avisa que el turista que escull un hotel amb spa no pot ser considerat turisme sanitari.

Palma"Qalsevol hotel de 3 estrelles amb un senyor que fa massatges no pot ser conside- rat com a turisme de salut". Antoni Fuster, gerent de la Unió Balear d'Entitats Sanitàries, promou des de fa més de dos anys les bondats econòmiques i laborals que el turisme sanitari podria aportar a Balears i la idoneïtat de l'Arxipèlag per acollir aquest segment de viatgers, per la qualitat de l'atenció sanitària que es pot dispensar i també per la provada capacitat d'allotjament turístic de Balears. Fuster, però, creu que en el moment d'incentivar l'arribada de pacients d'arreu del món per efectuar els seus tractaments mèdics i de salut a les Illes, cal separar el gra de la palla: "La gent que escull un hotel amb spa per a les seves vacances no pot ser considerat com un turista de salut".

Per evitar l'intrusisme, Fuster destaca la necessitat d'implementar un sistema d'acreditacions per als establiments i els professionals que ofereixin servei en el segment de turisme sanitari, com ja succeeix en altres països on aquest segment de viatgers són molt més comuns: "Als Estats Units els pacients no volen ser atesos en cap centre que no tingui acreditació". I la vigilància pel compliment de la normativa hauria de recaure en l'administració; "la llista de tractaments han d'estar controlats. I són les administracions les que han d'exercir aquest control", afirma Fuster.

Facturació alta

La patronal de la sanitat privada no disposa de xifres de facturació i de possibles visitants als quals podria aspirar la destinació sanitària de les Illes. "Aquest segment té un creixement exponencial; els turistes es poden gastar (tractament inclòs) uns 1.000 euros al dia per persona, però el volum que això pot representar no estam en condicions de dir-lo", assenyalen.

Malgrat això, el gerent d'UBES creu que "la creació de centres de tractament integral genèrics -dolor, rehabilitació, deshabituació tabàquica- facilitaria l'accés" i l'elecció de Balears com a destinació sanitària, en comptes de l'actual atenció mèdica basada en especialitats. Els centres de fertilitat, ginecologia i obstetrícia són exemples d'aquest model assistencial que propugna UBES.

No obstant això, la clau per obtenir l'èxit en la comercialització ha de ser "ésser coneguts" en el context mundial. La integració d'UBES en el clúster espanyol de turisme sanitari és una primera passa, com també la inclusió del catàleg de serveis de salut dins de les pàgines web i bases de dades de les empreses especialitzades en paquets sanitaris.

stats