INDICADORS

La patronal CAEB valora la pujada de l’IPC

“Equival a un increment del poder adquisitiu”, afirmen

L’Índex de Preus al Consum (IPC) va tancar el 2017 amb una pujada anual de l’1,3%. La presidenta de la Confederació d’Associacions Empresarials de les Illes Balears (CAEB), Carmen Planas, va valorar ahir positivament aquesta dada perquè, va dir, “equival a un increment del poder adquisitiu”.

Segons el comunicat de la patronal, la importància d’un indicador com l’IPC de desembre és que és la xifra clau per calcular l’augment de sous i altres rendes, com ara les de lloguers. L’IPC de desembre es fa servir en diferents convenis laborals com a base sobre la qual es du a terme l’augment dels sous a principi d’any, la revisió dels preus dels lloguers i l’actualització de les pensions d’aliments, com també és una de les referències per a la pujada de les pensions.

Els salaris que depenen de convenis varen augmentar el 2017 una mitjana de l’1,28%. La xifra de l’Arxipèlag contrasta amb la mitjana estatal, que va ser de l’1,43%. En canvi, la mitjana del cost salarial mensual, que és de 1.709 euros, va pujar durant els nou primers mesos de l’any un 2,6%, mentre que en el conjunt de l’Estat es va mantenir.

Per la patronal CAEB, la lectura d’aquest cúmul de dades i de l’augment de l’IPC “equival a una pujada del poder adquisitiu”. “A les Balears, atesa la importància del consum en el manteniment del creixement, la pujada és positiva, perquè les empreses poden continuar produint i tenen la possibilitat de vendre més”, va afegir Planas.

L’IPC va començar l’any passat a nivells interanuals alts, ja que es va assolir el 2,7% el primer trimestre. Aquesta tendència es va rompre al maig, quan l’IPC es va situar en el 2,2% i es va anar moderant fins a assolir l’1,3% el desembre. La mitjana anual del 2017, del 2,1%, supera “de llarg” la mitjana del 2016, en què es varen registrar xifres negatives, un -0,1%.

La patronal balear calcula que la inflació aquest 2018 se situarà a nivells per sota, tot i que propers a la xifra recomanada pel Banc Central, que és del 2%. El conjunt d’indicadors mostren per a la CAEB que “l’economia es troba forta i que transita per una fase d’expansió”.

Aquelles partides que més han fet augmentar l’IPC els darrers mesos són, sobretot, les relacionades amb el món de l’energia. El transport ha pujat un 4,1% i l’habitatge i els subministraments, un 4%. Si es fa el càlcul de l’IPC sense els elements més volàtils com els aliments i l’energia, la xifra d’inflació subjacents se situa en un 1,4%.

EDICIÓ PAPER 15/12/2018

Consultar aquesta edició en PDF