Balears 21/12/2017

Un dia per parlar de la identitat, la cultura i el conflicte a la Mallorca d'avui

La UIB acull una jornada de debats i conferències per fer una anàlisi de la situació cultural i identitària actual de l'illa

Ara Balears
2 min
La UIB és la sisena universitat més productiva de l'Estat. / ARA BALEARS

PalmaCom és la identitat de classe a la Mallorca turística d'avui? Quins són els aspectes polítics més destacables de neofestes com ara el Much? Quina és la presència de les Illes Balears en la cultura popular en anglès? Aquestes són algunes de les preguntes que es respondran aquest divendres en unes jornades de recerques en curs titulades 'Cultura, conflicte i nous subjectes socials a la Mallorca contemporània' que acollirà la Universitat de les Illes Balears. Els actes es faran a la sala de reunions de l'Edifici Ramon Llull de la UIB.

L'investigador de la Universitat d'Exeter, Guillem Colom-Montero, i la investigadora de la UIB, Mercè Picornell, han estat els encarregats de coordinar aquestes jornades, que tenen el suport del grup Literatura Contemporània: Estudis Teòrics i Comparatius (LiCETC), vinculat al Departament de Filologia Catalana.

Les jornades s'encetaran a les 9.30 h amb una introducció de Mercè Picornell titulada 'L'illa cruïlla: paradigmes i inexactituds comparatistes per parlar del contacte'. A les 10 h començarà la segona sessió, dedicada als 'Nous subjectes socials'. Hi participaran Marc Morell, amb una ponència titulada 'Del lloc a l'espai. La identitat de classes en les lluites urbanes de la Mallorca turística', i Marcel Pich, que parlarà de 'Noves festes populars mallorquines: aspectes polítics i discursius'.

En la segona sessió, a partir del migdia, hi participaran Guillem Colom, amb una ponència anomenada 'Cultura mallorquina contemporània i la mirada del turista', i Miquel Pomar, que parlarà de la presència de les Balears en la cultura popular anglosaxona.

En la tercera sessió hi haurà les xerrades d'Antoni Vives, que parlarà de turisme i identitat local, i Magdalena Brotons i Macià Blàzquez, que tractaran de 'La contribució del cinema a la formació de la iconografia turística de Mallorca'.

Per acabar, a les 17 h hi haurà una conversa entre dos col·laboradors de l'ARA Balears, Antoni Trobat i Antoni Riera. El tema del debat serà 'Identitat i sobirania a la Mallorca del segle XXI'. Moderarà la trobada Elisabet Gayà.

stats