Balears 05/10/2017

El Parlament condemna qualsevol "manifestació fòbica" contra "els interessos turístics de les Balears"

L'abstenció de MÉS i el PSIB permet aprovar una PNL del PP contra la turismofòbia

Carmen Buades
2 min
Les pintades contra la turistització van començar a aparèixer l'any passat.

PalmaEl Parlament ha aprovat aquest dijous condemnar "qualsevol acció violenta, acte vandàlic o manifestació fòbica contra els interessos turístics de les Illes Balears". També s'ha aprovat demanar a la Conselleria de Turisme que protegeixi "la imatge turística de les Illes" i que en "preservi el prestigi com a destinació hospitalària i de qualitat per combatre els efectes que aquesta campanya intimidatòria pugui tenir sobre els potencials visitants".

"No podem mirar a una altra banda", ha dit el diputat del PP Miquel Jerez, davant "grups organitzats" que fan "actes vandàlics que s'estenen a altres ciutats, on se'ls dona resposta amb més determinació que aquí". Jerez, encarregat de presentar aquesta Proposició No de Llei, ha condemnat el "missatge de rebuig i exclusió" que provoquen protestes contra la turistització, com les que s'han viscut aquest estiu, i ha advertit de les conseqüències que pot tenir la "repercussió d'aquests actes a la premsa internacional".

La proposta s'ha aprovat gràcies a l'abstenció de MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i el PSIB que, tot i criticar la posició dels populars i acusar-los de voler criminalitzar el debat sobre el model turístic, han optat per l'abstenció en dos dels tres punts de la proposta. El tercer, que instava la Conselleria de Turisme a "actuar amb contundència" contra els actes vandàlics, en canvi, no s'ha aprovat.

La contundència ha estat, de fet, l'element més criticat de la proposta del PP, ja que diversos diputats han retret als populars la "contundència" de l'actuació policial a Catalunya dels darrers dies i Salvador Aguilera, de Podem, els ha demanat que "persegueixin contundentment" els casos de corrupció del seu partit. El diputat de MÉS per Menorca Pep Castells ha criticat el PP per voler utilitzar "el conflicte com a arma política" i ha assegurat que "no els donarem la més mínima oportunitat" de "criticar el moviment ecologista o els partits d'esquerres".

Per part seva, el diputat de MÉS per Mallorca Toni Reus ha assegurat que "el problema de base és el model turístic" i ha assegurat que el PP confon el vandalisme amb els "discursos crítics amb el turisme", també ha denunciat que "d'aquesta PNL s'intueix que s'han de perseguir opinions", tot i que el punt al qual es referia amb aquesta afirmació ha acabat aprovant-se. Damià Borràs, del PSIB, ha recordat a Jerez que manifestacions com la de la setmana passada en defensa de la caça i la tauromàquia "també poden ferir la sensibilitat dels turistes".

stats