Balears 21/02/2017

El Parlament dona sis mesos al Govern perquè esbrini quants béns s'ha immatriculat l'Església

La Cambra insta l'Executiu a "col·laborar" en tots els processos judicials per recuperar edificis afectats

Jaume Vinyas
2 min
La diputada de MÉS per Mallorca, Margalida Capellà, defensant la iniciativa al Parlament.

PalmaEl Parlament ha aprovat aquest dimarts una proposició no de llei que insta el Govern a elaborar, en un termini de sis mesos, un llistat de tots el béns immatriculats per l'Església a les Balears. El text, presentat per Podem i MÉS per Mallorca, deixa en mans de l'Executiu la potestat de prendre "les accions que corresponguin" una vegada el llistat estigui finalitzat. S'especifica, no obstant això, que els únics béns que es podrien reclamar són aquells que foren immatriculats a partir de 1978.

El PP ha estat l'únic partit que ha votat en contra de la iniciativa. El diputat Antoni Camps ha incendiat el ple amb una intervenció que ha estat qualificada d'"apocalíptica" pels diputats de Podem. Camps ha iniciat la intervenció lamentant "l'ambient anticlerical, guerracivilista i cristofòbic" que introduïa la PNL i ha titllat els seus promotors de "partits d'extrema esquerra".

"Vostès han vist els més necessitats a les seus de Podem i MÉS per Mallorca fent coa per rebre una bossa de menjar? De qui es fien: de la senyora Capellà, del senyor Picornell, de Superman, de Batman? No, de l'Església catòlica. Aquesta és la realitat", ha dit, fet que ha provocat un fort rebombori a la sala. El president del Parlament, Balti Picornell, un dels promotors de la iniciativa, no podia ocultar el gest d'estupefacció mentre Camps xerrava davant seu.

"Senyor Camps, vostè em semblava Toni Trumps", li ha respost la portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo. "Semblava el protagonista d'"El dia de la bestia" anunciant l'apocalipsi. No sé com pot parlar dels ultres. Vostè és un representant del 'trumpisme' i de l'extrema dreta d'aquest país", ha afegit. Camps ha acusat l'esquerra de ser la responsable principal de la destrucció del patrimoni de l'Església. "L'única església que il·lumina és la que crema", ha dit amb to histriònic, i ha recordat alguns dels eslògans que es feren populars en els anys previs a la Guerra Civil.

Mig miler de propietats en podrien estar afectades

La diputada de MÉS per Mallorca, Margalida Capellà, ha assenyalat que l'Església podria haver immatriculat unes 500 propietats des de 1946, quan el règim de Franco els va atorgar el dret a inscriure propietats que no estaven registrades a nom seu.

El contingut d'aquesta llista es desconeix perquè les autoritats eclesiàstiques es neguen a facilitar-lo. Amb tot, darrerament ha transcendit algun cas sonat com el de les murades de Sant Salvador, a Artà.

Murades de Sant Salvador, a Artà.

El Govern haurà de ser l'encarregat de recaptar les dades a través del Deganat dels Registradors de la Propietat Mercantil i Béns Mobles. Un cop confeccionada la llista, l'Executiu tindrà sis mesos més per elaborar un estudi interinsular sobre els efectes de les immatriculacions per part de l'Església catòlica en la gestió, conservació i difusió dels béns afectats. A més, el Parlament insta el Govern a col·laborar amb tots aquells procediments judicials iniciats a instàncies d'entitats locals, o qualsevol legitimat, "l'objecte de les quals sigui la recuperació de béns immobles immatriculats per l'Església catòlica".

stats