Balears 17/01/2017

Huertas continua sent la presidenta d'un Parlament bloquejat

La crisi institucional arriba a un carreró de sortida incerta després d'una de les jornades més estrambòtiques de la història democràtica balear

Jaume Vinyas
4 min
La presidenta del Parlament, Xelo Huertas, entrant al seu despatx.

PalmaXelo Huertas guanya el primer round. El procés de cessament de la presidenta del Parlament ha derivat aquest dimarts en una concatenació d'esdeveniments confusos, interpretacions diverses i acusacions creuades de prevaricació. El resultat: una institució paralitzada i una crisi institucional amb sortida poc clara.

Els portaveus dels grups parlamentaris de PSIB, MÉS i Podem han acabat sol·licitant la convocatòria urgent d'una Junta de Portaveus per forçar la convocatòria d'una nova Mesa. Això, després que no hagi estat possible reprendre la que s'havia convocada, aquest dimarts, per tractar la possible destitució de Huertas i que s'ha interromput de manera brusca quan Huertas i els dos diputats del PP que hi eren presents, Miquel Vidal i Miquel Jerez, han abandonat la sessió. Els altres dos membres, Vicenç Thomàs (PSIB) i Joana Aina Campomar (MÉS), no han pogut continuar per manca de quòrum.

El motiu, segons han explicat, és que han descobert que Thomàs, qui dirigia la sessió després que Huertas se n'hagi inhibit, posseïa un informe redactat pels serveis jurídics del Parlament en què es proposaven les passes a seguir un cop Huertas fos cessada. Segons ha explicat Jerez, Thomàs ha reaccionat "alterat" quan se li ha indicat que mostràs el document i l'ha intentat tapar amb un altre foli, fet que ha provocat la indignació dels diputats del PP i Huertas, que han abandonat la sala.

Thomàs ha intentat que la reunió es reprengués posteriorment, però ni Huertas ni els dos diputats populars s'hi han avingut. Per tant, la cambra està bloquejada i Huertas, mentrestant, continua ocupant el despatx de la presidència.

La Junta de Portaveus que hauria d'intentar desbloquejar la situació no es podrà convocar abans de dimarts vinent, perquè han de passar un mínim de quatre dies hàbils abans de satisfer la petició. Per tant, Huertas guanya una setmana de temps.

La presidenta del Parlament, Xelo Huertas, a l'inici de la Mesa del Parlament.

El PP acusa el PSIB d'intentar "segrestar" el Parlament

La portaveu parlamentària, Marga Prohens, ha indicat, a més, que no assistiran a cap Junta de Portaveus "fins que no tinguem aquesta documentació al nostre abast i que s'aclareixi, de manera definitiva, com s'ha d'aplicar l'article 39 amb tots els informes jurídics necessaris". "No serem comparses d'aquest xou", ha afegit, i ha assenyalat que "ens hem aixecat per defensar la institució".

Segons ha explicat, els populars han assistit a la reunió amb la intenció d'exposar els dubtes que ja han manifestat, anteriorment, sobre l'aplicabilitat de l'article 39C del Reglament del Parlament, que estipula el cessament de la presidenta del Parlament en cas que sigui expulsada del seu grup parlamentari.

"Havíem de parlar del procediment i resulta que el procediment l'havien pactat un membre de la Mesa i un lletrat del Parlament. I això és molt greu", ha lamentat Prohens, qui ha qualificat de "tupinada" el fet que Thomàs disposàs del document en exclusiva.

El PP registrarà aquest mateix dimecres un escrit al Parlament per exigir que se'ls faciliti el document i poder-lo estudiar. Fins que no el tinguin, ha insistit, no assistiran a cap Mesa ni cap Junta de Portaveus.

La portaveu parlamentària del PP, Marga Prohens, fent declaracions als mitjans

La compareixença de Prohens ha precipitat un intercanvi de retrets, davant els periodistes, amb la secretària primera del Parlament, Joana Aina Campomar, qui l'ha interrompuda per dir-li que mentia quan Prohens ha assegurat que, en cap moment, s'ha ofert el famós document als diputats del PP. "Basta que vegeu els nervis de la senyora Campomar. Jo ho entenc, perquè quan intentes manipular un procés i t'agafen...", ha dit mentre la diputada de MÉS retreia a Prohens que s'ha ofert el document als diputats del PP abans que abandonassin la Mesa però que no l'han volgut.

Prohens i Campomar han protagonitzat el moment més tens d'una jornada amb caires surrealistes.

La versió de Thomàs

Per la seva banda, Thomàs ha explicat que dilluns capvespre es va assabentar que Huertas pensava inhibir-se a la reunió i que, per tant, li pertocava a ell, com a vicepresident primer, conduir-la. En aquest sentit, ha admès que aquest mateix dematí s'ha reunit amb la cap dels serveis jurídics del Parlament per conèixer "els acords, els actes reglats, les conseqüències" que tindria l'acceptació de l'escrit de Podem en què s'anuncia l'expulsió de Huertas.

"Sempre que hi ha hagut una mesa, qui fa de president consulta amb la lletrada com es desenvoluparan els punts i quins actes i quins acords s'han de prendre. Hem fet el que sempre s'ha fet en qualsevol mesa", ha assenyalat, i ha insistit que "no hi ha res d'estrany"."Jo tenia la mateixa informació que hauria d'haver tingut la presidenta en totes les altres meses que s'han duit a terme", ha reiterat.

Campomar, per la seva banda, ha assenyalat que ha tingut la sensació de trobar-se davant "una maniobra consensuada (entre Huertas i el PP) per bloquejar aquests acords".

Segons Thomàs, el document simplement indicava les passes burocràtiques a seguir. "Estan bloquejant el funcionament normal del Parlament", ha dit, i ha comentat que, sota el seu punt de vista, Huertas i els diputats del PP estan incomplint amb el deure de complir i fer complir el reglament que, segons ha recordat, "té rang de llei". "Estan prevaricant", ha conclòs.

Thomàs i Campomar, en acabar la Mesa.

Posteriorment, Huertas, quan se li ha demanat per aquestes acusacions, ha assenyalat que "potser qui està prevaricant és qui ha donat informació només a una part de la Mesa". Per la seva banda, el popular Miquel Jerez ha desafiat Thomàs a acudir als tribunals si realment creu que han infringit la llei.

stats