Balears 24/07/2017

El Parlament aprova la primera llei balear d'accessibilitat universal

Es multarà amb fins a 300.000 euros l'assetjament a persones amb discapacitat

Carmen Buades
2 min
El ple del Parlament, durant la sessió d'aquest dilluns

PalmaLes Balears ja tenen una llei d'accessibilitat universal. El ple del Parlament ha aprovat aquest dilluns per un ampli consens la regulació que ha de forçar les institucions a eliminar les barreres arquitectòniques i sensorials per a les persones amb discapacitat.

Les administracions tenen, a partir d'ara, 18 mesos per aprovar un pla d'accessibilitat que garanteixi una adaptació progressiva dels espais d'ús públic a les persones amb diversitat funcional. La norma també inclou mesures per als edificis de tipus privat, tant de nova construcció com els ja existents, i regula els elements de mobiliari urbà per evitar que suposin un impediment de cap tipus.

La llei preveu també sancions d'entre 300 euros i 300.000 euros per a aquelles persones que n'assetgin una altra amb discapacitat i, per tant, atemptin contra els seus drets fonamentals. L'incompliment de les normes legals d'accessibilitat, l'obstrucció a facilitar informació a les autoritats o no introduir elements de senyalització per identificar els elements accessibles o itineraris accessibles –per a persones en cadira de rodes, per exemple– són algunes més de les multes que estableix la regulació.

Pràcticament tot l'articulat de la llei s'ha aprovat per unanimitat, ja que gran part dels grups parlamentaris l'han qualificada de llei "imprescindible per tenir una societat més igualitària". Una de les seves impulsores, la diputada socialista Conxa Obrador, ha recordat que amb aquesta legislació es confirma una passa: haver deixat de parlar de minusvalidesa per fer-ho de diversitat humana.

Representants de les entitats de persones amb discapacitat han assistit al ple

Amb l'aprovació d'aquesta llei, els funcionaris hauran de formar-se per atendre persones amb discapacitat, de la mateixa manera que els serveis d'urgències dels centres sanitaris. A més, es crearà un Consell per a l'Accessibilitat que servirà com a òrgan de participació i consulta en aquest tema. D'aquesta manera, segons ha afirmat el conseller de Territori, Marc Pons, es dotarà d'autonomia les 68.000 persones amb discapacitat que hi ha a les Balears.

Una de les mesures més cridaneres de la llei, un etiquetatge específic que permetés a les persones invidents i amb discapacitat cognitiva accedir amb facilitat als productes de consum, ha estat finalment suprimida del text. La intenció del Govern era que els productes farmacèutics o aquells amb data de caducitat tinguessin un sistema d'etiquetatge de comprensió universal, però no es pot exigir un etiquetatge determinat per a una comunitat diferent del de la resta de l'Estat.

Sí que han passat les negociacions els articles que fan referència a la reserva d'un 7% dels habitatges de promoció pública i privada per a persones amb discapacitat. El transport, els mitjans de comunicació audiovisuals i les activitats culturals, esportives i d'oci en general hauran d'adaptar-se per garantir l'accessibilitat universal.

Per saber-ne més: Cap a unes Illes sense obstacles

stats