AJUNTAMENT
Balears 01/07/2017

Palma recupera una batlia republicana

Cort s’omple a vessar en la investidura de Toni Noguera, que substitueix el socialista José Hila

Martí Gelabert
4 min
Palma recupera una batlia republicana

PalmaPalma té batle nou. El primer republicà després de 80 anys. El primer d’un partit ecosobiranista després d’anys de mandat altern entre socialistes i populars. Ahir, envoltat dels seus, se’l va proclamar màxima autoritat de la ciutat en un ple extraordinari que es va omplir a vessar, tant dins la sala de sessions plenàries com a la plaça de Cort.

L’emoció entre els assistents emmarcava l’escenari del primer dia de Noguera com a batle. Cares que evidenciaven afecte i amb aplaudiments constants: en arribar, durant les seves primeres paraules i en les darreres. El seu discurs va tractar de sintetitzar els reptes que Palma espera aquests propers dos anys i va remarcar la feina feta sota la gestió del socialista José Hila, amb qui s’intercanvià els papers seguint els acords del pacte de govern entre PSOE, MÉS i Podem.

Noguera va fer referència a Emili Darder, assassinat a mans de les tropes feixistes el febrer de 1937. “Aquest compromís d’Emili Darder és el que ens ha guiat, a les esquerres”, entonà Noguera, després de ser proclamat oficialment batle. També va referenciar Ramon Llull, per intentar reflectir la idea de “desposseir-se de personalismes” i “posseir-se d’un gran humanisme”. “Palma és una obra col·lectiva en la qual totes i tots ens hem de sentir implicats”, prosseguia.

A partir de deu “bases clares”, Noguera emfatitzà objectius. El primer, clar: Palma com a pulmó verd, una ciutat que lluita contra el canvi climàtic. “Tenim un deute amb el medi ambient i no podem esperar més”, entonà. I per fer-ho possible, un dels eixos principals que remarcà va ser la mobilitat sostenible.

Una nova economia i exigir la corresponsabilitat dels sectors econòmics per poder transformar el model varen ser les següents línies d’actuació que subratllà. Però un dels punts més calents amb els quals s’haurà d’enfrontar en la seva gestió com a batle serà la massificació turística. “Volem una ciutat d’èxit i no que mori d’èxit”, apuntà. A més de prometre fixar un sostre de places amb vocació de decreixement, va aprofitar per enviar unes paraules al vicepresident del Govern i conseller de Turisme, Biel Barceló, company de partit i present en l’acte d’investidura. Li va donar “tot el reconeixement i suport” en la feina realitzada fins ara.

Ara bé, un dels moments que va provocar més aplaudiments entre la gent va ser l’instant de reivindicar Palma com a “feminista, LGTBI, igualitària, inclusiva i acollidora”. L’accés a l’habitatge com a “qüestió de dignitat” i ressaltar el paper de la cultura varen ser els altres eixos esmentats per Noguera. Després d’un crit a lloar la feina dels funcionaris i aclamar Palma com “una ciutat més estimada”, el nou batle acabà la seva intervenció amb una frase del polític Pepe Mújica: “La política és la lluita per a la felicitat de tothom”.

“Dia històric”

El ple va començar un poc més tard de les 20 h amb Noguera assegut al costat de la seva màxima persona de confiança dins Cort, Neus Truyol. Hila tenia un gest d’alleujament a la cara, tot i que en les seves paraules a la premsa va evidenciar melancolia. “Els actes de possessió són màgics. Ens ha tocat ser parella i compartir moltes coses”, apuntava el ja exbatle Hila. En aquest sentit, afegia que l’experiència a la batlia ha estat “molt única” i que la sintonia amb Noguera sempre ha estat “molt bona”, tot i que cada un ha seguit “el seu estil”.

Entre la gent que l’esperava a la plaça de Cort per rebre’l, en acabar tots els actes, i els mateixos que se’l miraven quan va sortir a la balconada per saludar, la frase de consens era que ahir va ser “un dia històric” i que “ha valgut la pena esperar per tenir-hi un dels nostres”.

Abans de les 20 h, a la mateixa plaça que acull el consistori, entrava per la porta la presidenta del Govern, Francina Armengol. Les seves paraules cap a Noguera varen ser “d’ànims” i “esperança”. Va aprofitar per donar l’enhorabona al seu company de partit, José Hila, i per remarcar que “les coses funcionen” a l’Ajuntament. També va oferir “la màxima col·laboració” a Noguera per a aquests dos propers anys.

A l’acte hi varen assistir consellers com Iago Negueruela, Catalina Cladera, Fina Santiago i Vicenç Vidal, a més de diputats i companys de partit com Bel Busquets i David Abril. L’acabat de nomenar batle d’Alaró, Guillem Balboa, representants de la societat civil com Joan Forteza (Federació d’Assocaició de Veïns) i, fins i tot, dels hotelers (Inma de Benito) varen acudir a l’acte d’investidura. També s’hi va deixar veure l’exbatlessa Aina Calvo, l’exconsellera Ruth Mateu i el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, entre moltes altres personalitats.

El republicà Noguera va haver de prometre “amb lleialtat” al rei el seu mandat. Després, es va abraçar intensament amb Hila, carregats ambdós d’emoció. De fet, sobre Hila va dir que ha estat un batle “cuidadós, equànime i digne”. L’emoció també va ser present en un moment de sorpresa, quan un solista de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, Pepe Miralles, tocà una peça per a Noguera.

En acabar, tant PSOE com MÉS es varen fer una foto conjunta a les escales que donen a la sala de plens, cada un per la seva banda. A la sortida, la seva padrina Margalida Picornell no va dubtar a mostrar alegria, igual que la seva família, i va reclacar que no s’ho hauria esperat mai.

L’oposició, crispada

No tan contents estaven Ciutadans i Partit Popular, que no varen donar suport a Noguera en la investidura com a batle. La popular Marga Duran criticà que l’acte es va convertir en la “coronació republicana” de Noguera i que la ciutat “està pitjor que fa dos anys”, quan el seu partit va deixar el poder. Per altre costat, Josep Lluís Bauzá (Ciutadans) va assenyalar que Hila “passa sense pena ni glòria” per la Regidoria d’Urbanisme. Ara bé, esperen que pugui dur a terme projectes d’acord amb les demandes dels ciutadans, com la seguretat, la neteja i la posada a punt de les infraestructures més necessàries per a Palma.

stats