DRETS LGTBI
Balears 03/06/2017

Palma rebutja el missatge d’Hazte Oír

Arsuaga concentra només una quinzena de persones i es veu obligat a fer el discurs programat al carrer

Anna Schnabel
3 min
Palma rebutja  El missatge  D’Hazte Oír

PalmaEl moviment LGTBI va celebrar, ahir, el fracàs de la visita del president de l’associació ultraconservadora Hazte Oír a Palma. Ignacio Arsuaga només es va poder dirigir, durant uns 20 minuts, a una quinzena de seguidors en un discurs fet al carrer, amb un megàfon, després que el local elegit per a l’acte, a darrera hora, els negàs l’accés, una vegada comprovat el contingut del seu discurs. El parlament va ser interromput per activistes del moviment LGTBI que van disparar la tensió quan van desplegar una pancarta amb els missatges “hi ha nines amb penis i nins amb vulva” i “trànsfobs sense cap”.

Paradoxalment, el gran protagonista de la batalla verbal fou el discurs de la llibertat, en el qual s’emparaven uns i altres. La policia es va veure obligada a intervenir quan un dels simpatitzants d’Arsuaga va intentar arrabassar la pancarta. La tensió no va arribar a més, tot i que, posteriorment, membres de Ben Amics van explicar a l’ARA Balears que agents policials els van demanar la documentació quan ja estaven fent una cervesa en un bar proper. El discurs d’Arsuaga, fins que fou boicotejat, es va centrar en la crítica al que anomena “la imposició de la ideologia de gènere” i “l’adoctrinament dels nins” als col·legis de Balears. No obstant això, la llibertat en boca d’Arsuaga va arribar acompanyada de l’aplaudiment unànime dels simpatitzants de l’associació davant l’intent d’arrabassar per la força la pancarta dels manifestants. “Aplaudiu la violència?”, cridaren alguns dels defensors dels drets LGTBI.

També va irrompre a l’escena un home amb el braç dret alçat, davant la incredulitat dels assistents que presenciaven l’escena i que no formaven part de l’associació trànsfoba.

Rebuig sistemàtic

En un comunicat, Ben Amics va celebrar la victòria de la ciutadania davant la visita d’Hazte Oír, segons va explicar en una nota. “El rebuig a l’associació d’Ignacio Arsuaga ha estat sistemàtic” i al·ludeix al fet que “no han aconseguit tancar un espai per poder realitzar la seva xerrada a Palma”. Igualment, l’anomenat “autobús de la llibertat” tampoc va visitar Palma a causa del cost que suposava el seu desplaçament. A més, l’Ajuntament va lluir la bandera ‘trans’ a la façana i es va sumar a la reacció contra la transfòbia la denúncia de la Policia Local davant la Fiscalia.

Jan Gómez, president de Ben Amics, va voler expressar en el mateix comunicat que “volien dur l’autobús de l’odi i no s’hi varen atrevir, volien convocar una conferència i no varen trobar cap espai que els acollís”. Tanmateix, “volien difondre l’odi i hem mobilitzat pacíficament les institucions públiques i tot l’arc parlamentari, les empreses i la ciutadania”, hi afegí. La jornada, per Gómez, resultà una demostració que “qualsevol atac als Drets Humans mereix una resposta social contundent”. “Enhorabona, hem guanyat!”, conclogué.

El regidor d’Igualtat, Joventut i Drets Cívics, Aligi Molina, també present a l’acte, va assegurar posteriorment a les xarxes socials que “Hazte Oír i Valores en Baleares han fracassat”. Per altra banda, també celebrà el fet que Palma hagués demostrat que era una “ciutat diversa i solidària”, que “ha donat una resposta contundent a l’odi trànsfob”, conclogué Molina.

La mateixa opinió va mostrar una dona trans, abrigallada pels activistes, que va fer acte de presència a l’acte i fins i tot s’encarà un moment amb Arsuaga per recriminar-li el seu discurs de l’odi. “Potser no hauríem d’haver vingut”, va assegurar la dona, que posà sobre la taula que el fet d’assistir al parlament d’Arsuaga podia ser, sense voler-ho, una manera de donar-los protagonisme. “Tal vegada hauria estat millor castigar-los amb la indiferència, no haver-los fet gens de cas”, va comentar.

Condemna unànime

“Però també cal condemnar-los”, li va replicar un dels activistes que escoltaven la dona amb atenció, al qual ella va respondre que “ja hi estan, condemnats”. Creia, a més, que amb l’assistència no fa altra cosa que “animar un monstre que res té a veure amb la situació i la vida quotidiana de les persones LGTBI”. “Hi ha molta gent diversa i cal que tots ho respectem”, va concloure.

L’esdeveniment culminà, així, una jornada protagonitzada pel rebuig d’Hazte Oír a Palma. El Consistori de la ciutat i el Govern balear han denunciat l’organització i l’associació Valores en Balears per l’existència d’un possible delicte d’odi en publicar comentaris contra els transsexuals a les xarxes.

stats