Balears 09/08/2017

El Govern prova el primer autobús elèctric

L'Administració espera poder incorporar aquest tipus de vehicles a la xarxa pública de transport a partir del 2019

X. Serrano
2 min
El director general de Transporte y Mobilitat, Jaume Mateu (centre), durant la presentació del primer bus elèctric de les Balears

PalmaEl primer autobús públic que funciona íntegrament amb energia elèctrica ja està en marxa. El Govern ha presentat el primer vehicle de la xarxa de transport que no emet gassos contaminants, una prova pilot que el secretari general de Transports i Mobilitat, Jaume Mateu, ha emmarcat en les iniciatives de transició energètica de l'administració. L'objectiu del Govern, ha declarat, és que les concessions del transport interurbà a partir del 2019 incorporin vehicles menys contaminants.

Mateu situa aquesta iniciativa en una sèrie de proves i estudis "per saber quina és l'energia més adequada per implantar a les línies de Mallorca". Els busos 100% elèctrics són una d'aquestes opcions. De moment, el vehicle recorrerà un mes per la línia 104 de Calvià i també en les d'Alcúdia, amb l'objectiu de comprovar la viabilitat i el rendiment de la seva possible introducció a major escala. L'autobús té una bateria de 12 hores d'autonomia i recorrerà rutes d'uns 20 quilòmetres.

El secretari general de Transports i Mobilitat ha defensat que, tot i la major inversió inicial que suposen aquests vehicles, a llarg termini es produeixen menors despeses en combustible i manteniment. "No només és una qüestió de costos, sinó de responsabilitat ambiental, sobretot en zones urbanes"

Govern reivindica la cogestió dels aeroports

Mateu ha assegurat que la cogestió aeroportuària "permetria regular millor tant l'arribada de turistes com la interacció de la ciutadania amb les infraestructures". El conseller ha confirmat que el Govern ha estat contundent davant AENA en aquesta reivindicació, ja que veu els aeroports balears com un element fonamental per a les Illes, tant com a servei per als ciutadans com pel fet de ser la porta d'entrada de l'economia turística.

Mateu ha afirmat que Mobilitat treballa per millorar la interacció entre el transport aeri i el terrestre perquè la gent que arribi en avió tingui facilitats per continuar el seu viatge en transport públic. També ha defensat el correcte funcionament del servei AeroTIB, les línies d'autobús que uneixen Son Sant Joan amb els nuclis turístics estivals.

D'altra banda, Mateu ha fet referència a la implantació d'un aparcament gratuït a 15 minuts de l'aeroport de Palma, després que Cort reclamàs a AENA recuperar la mitja hora d'estacionament gratuït, i ha dit que valoren fer aquest tipus de propostes.

stats