Les obertures comercials en festius es reduiran de 16 a 10 l'any que ve

El Govern presenta la proposta de modificació de la Llei de comerç

Els establiments comercials obriran deu festius l'any que ve, sis menys que enguany. Almenys, aquesta és la intenció de la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria, els sindicats i gairebé tota la patronal.  L'acord (que compta només amb l'oposició de l'associació nacional de grans superfícies) s'ha produït aquest divendres després d'una reunió de la comissió interinsular assessora de comerç que ha permès tancar la proposta de modificació de la Llei de Comerç.

Després de la trobada, el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha assegurat que durant les 68 reunions que s'han celebrat s'ha "cercat el consens més ampli possible" per tal de modificar una llei on es vegin representats "les empreses, els treballadors i els consumidors".

La comissió fixarà quins són els deu dies en què es podran obrir els establiments comercials, però també en triarà dos que podran ser modificats pels ajuntaments que ho demanin abans del 15 de novembre. Les dates concretes no se sabran fins que no s'aprovi al Parlament la modificació de la llei, però Negueruela espera que la votació es produeixi tan aviat com sigui possible i que la norma entri en vigor el 2017 (una de les reivindicacions fermes dels sindicats).

A més, s'ha acordat modificar les zones que poden ser considerades de gran afluència turística. A partir d'ara, els polígons industrials no ho seran, a no ser que els ajuntaments justifiquin els motius per declarar-los ZGAT. Tot i així, Negueruela ha explicat que s'aprovarà una disposició transitòria per a que aquells polígons que ja ho són (com el de Maó) no ho perdin.

La darrera modificació va en la línia d'augmentar el nivell d'exigència per a la construcció de grans superfícies. A l'hora de concedir la llicència, l'ajuntament del municipi afectat i el consell insular corresponent hauran de redactar un informe favorable al centre comercial i podran exigir compensacions per les externalitats negatives que afectin el "territori, el medi ambient o la xarxa viària". 

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF