Balears 10/06/2013

Només un 19% dels pares de l'escola pública van triar castellà per als seus fills

Segons les xifres fetes públiques pel Govern, el 50% dels pares de la concertada varen triar català, però el percentatge no encaixa amb els dels centres

Enric Borràs Abelló
2 min

PalmaPartint de les xifres que ha comunicat el Govern sobre l'elecció de primera llengua en l'ensenyament just va triar el castellà 19% dels pares de nins d'entre tres i vuit anys que estudien en escoles públiques. Un 81%, en canvi, hauria triat el català. A les escoles concertades, sempre segons les xifres del govern, el percentatge queda repartit al 50% per a cada idioma, tot i que no coincideix amb els que han fet públics les escoles concertades.

El Govern, en un aclariment, divendres passat va comunicar: "Del total d'alumnes que han triat català (8.738), un 74,61% està escolaritzat a un centre públic i un 25,38% a un centre concertat; i del total d'alumnes que ha triat castellà com a primera llengua d'ensenyament (3.745 alumnes), un 40,2% està escolaritzat a un centre públic i un 59,7% a un centre concertat".

A partir d'aquí, fent unes regles de tres, es poden extreure els percentatges de català i castellà segons el tipus de centre, tot i que l'executiu no els ha fet mai públics. El 74,61% dels alumnes que varen triar català són 6.520. Sumats al 40,2% dels que havien triat castellà -1.506-, dóna un total de 8.026 alumnes. 6.520 és un 81% de 8.026. Cal tenir en compte que segurament Educació va arrodonir els percentatges i per tant els resultats poden variar en unes dècimes.

Pel que fa a les escoles concertades, un 25,38% de 8.738 hauria escollit català, segons el Govern, això són 2.218 alumnes. Fent el mateix càlcul es pot estimar que 2.236 haurien triat castellà i els percentatges queden gairebé al 50% per a cada idioma.

Les concertades discrepen

Segons que han fet públic els principals col·lectius de centres concertats, però, el 80% dels pares havien triat català per als seus fills, aproximadament. Segons el diari 'Ultima Hora' Escola Catòlica -amb 78 centres-, va comunicar que el 75% dels pares havien triat català; la Confederació Espanyola de Centres d'Ensenyament, amb nou col·legis, parla del 80% dels pares; i a la Unió de Cooperatives d'Ensenyament, amb 7 escoles, entre un 80% i un 85% dels pares havien triat català.

Fonts d'Educació han confirmat aquest dilluns a l'horabaixa que les xifres que havien facilitat són correctes, tot i que no definitives, perquè cal sumar-hi les matriculacions tardanes. Tot i amb això insisteixen que s'hi inclouen tant les matriculacions telemàtiques com presencials.

stats