Balears 17/01/2017

Noguera vol impulsar un lobby d'ajuntaments contra la llei Montoro

Rebutja les crítiques del PP al departament d'Urbanisme amb relació a les llicències i assegura que van ser els populars els que el van desmantellar

Martí Gelabert
2 min
Antoni Noguera en roda de premsa aquest dimarts

PalmaUn lobby d'ajuntaments de les Illes per fer força contra la llei Montoro. Aquesta és la idea que el tinent de batle de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne de Palma, Antoni Noguera, ha proposat aquest dimarts per fer un front comú per derogar la llei. Segons Noguera, la seva aprovació suposà "una forma de jugar amb la ciutadania de manera molt trivial", ja que limita competències dels consistoris. "Hem de demanar-ne la derogació immediata. Quan una persona té dificultats toca a la porta de l'Ajuntament, no a la de Rajoy ni a la de Merkel", ha continuat Noguera.

El que serà el proper batle de Palma aquest estiu pretén mobilitzar ajuntaments de "tots colors". En aquest sentit, hi ha afegit que "els batles de les Illes s'haurien d'asseure i plantar-se", perquè es tracta d'un tema "bastant indigne". En preguntar-li sobre si ha de ser l'Ajuntament de Palma el que lideri aquest lobby, Noguera ha respost que, com a "capital del País, hauríem de poder moure quelcom".

La llei Montoro 'segresta' 400 milions als municipis balearsNoguera ocuparà la batlia aquest estiu per l'acord establert després de les eleccions dels partits que formen el govern municipal, pel qual l'actual batle, José Hila, i Noguera es canviarien els càrrecs a mitjan legislatura. Qui liderarà aquest possible moviment no queda clar, Noguera ha explicat que en parlarà amb Hila i que s'hauria de dur a terme "quan es pugui fer". "Si nosaltres patim, imaginau els pobles més petits", ha sentenciat.

200 hores extra per tramitar llicències

La reivindicació de Noguera ha esclatat després de la polèmica que ha intentat generar el Partit Popular amb relació a les llicències d'obra del seu departament. Els populars criticaren que n'hi ha unes 800 pendents d'informar i que la situació es va fent cada vegada més gran. El gerent d'Urbanisme, Joan Riera, ha recalcat que, realment, ara mateix hi ha unes 260 llicències d'obra major pendents d'informar. És a dir, les que haurien entrat a Urbanisme des del mes d'agost.

Aquest retard de cinc mesos s'està intentat solucionar. Noguera ha explicat que, després del desmantellament per part dels populars del departament, es van contractar quatre tècnics nous per accelerar els processos. Ara, com que la resposta no ha estat tan contundent com l'esperada, s'han duit a terme noves mesures. Amb un pla de 200 hores extra s'intentarà reduir el retard uns tres o quatre mesos. Arribar a "l'excel·lència", ha lamentat Noguera, és "complicat". En aquest punt ha recordat les diverses lleis, com la Montoro, la Llei d'activitats, la LOUS o la Llei turística, que ofeguen i impedeixen als ajuntaments poder treballar amb més fluïdesa.

Ara hi hauria unes 6.103 llicències d'obra menor respostes. A partir del març o l'abril s'espera "arribar a una situació millor". Noguera també ha volgut recordar que, des del 2011, l'augment de petició de llicències ha estat notori. Ha crescut un 45%, ja que el 2011 van entrar 3.898 sol·licituds.

stats